Ouder nieuwsOuder nieuws over wijn - over 
SMAAK VAN PUGLIA en in het algemeen - en 
aanverwante onderwerpen.

III - 2013  


"Lekkerissimo": Pugliese belevenissen in boekvorm

Woerden, 12 maart 2013 - Onlangs maakte Smaak van Puglia kennis met Frans van Munster. Hij schreef enkele jaren geleden een leuk boek over Puglia: "Lekkerissimo". Hierin beschrijft hij zijn belevenissen op het platteland van Zuid-Italië. Samen met zijn vrouw Anna woont hij er nu ook, in een traditionele woning. Samen bewerken ze een olijfgaard.

Tot enkele jaren geleden was Puglia een van de laatste, nauwelijks door het toerisme ontdekte delen van Italië. Daar is inmiddels verandering in gekomen en wellicht heeft Frans van Munster daarin een rol gespeeld met zijn boek "Lekkerissimo" uit 2010. Halverwege jaren '90 reisde Frans naar Zuid-Italië om een vriend te helpen met de druivenpluk. Hij bezocht onder andere ook de vismarkt in Bari, de grotten van Matera en de witte stad Ostuni en besloot een boek over de streek te schrijven. In Puglia raakte hij niet alleen verliefd op de streek, maar ook op zijn vrouw Anna. Samen wonen ze inmiddels in een traditionele "trullo" (een soort iglo van stenen). Ze leiden een bescheiden boerenbestaan. De dagen krijgen glans wanneer de maaltijd op tafel komt. Groente en fruit kopen ze voor een prikkie op de markt, en ze ruilen zelfgemaakte wijn voor vlees en kaas van de boer. En als Frans gevulde inktvisjes op tafel zet, vindt Anna die niet gewoon lekker, maar "lekkerissimo!"

In deze paperback van 192 pagina's lees je over Pugliese boeren die hun eigen kaas en wijn maken, dorpelingen voor wie de dagen in het teken staan van koken en lekker eten. Elk verhaal is afgesloten met een eenvoudig maar puur Italiaans recept. “Lekkerissimo” is in 2010 uitgegeven bij Uitgeverij Contact. Het boek is helaas niet meer in de winkel verkrijgbaar, maar Frans verkoopt het voor € 16,95 via zijn website. Ook heeft hij een andere, culinaire site als vervolg op de wekelijkse columns die Frans samen met mijn zus Karin tussen oktober 2010 tot april 2012 schreef voor weekblad "Vrij Nederland".

¨¨¨

II - 2013 


Groupon deal in samenwerking met Smaak van Puglia 

Woerden, 5 februari 2013 - In week 5 heeft Smaak van Puglia in samenwerking met Groupon een deal opgezet: "net als een handgemaakte schoen en een artistiek hoogstandje in het voetbal, is de hak van Italië het terrein van wijnliefhebbers. Ervaar de smaken van deze regio met een authentieke Zuid-Italiaanse wijnproeverij inclusief heerlijke antipasti piccoli voor 2, 4 of 6 personen."

Highlights van deze proeverijen: ervaar en proef de streek Puglia, gezellige warme sfeer, leer van alles over deze relatief onbekende wijnen, mogelijkheid om direct (tot twee weken na de proeverij) met 10% korting te bestellen, na afloop van de proeverij krijg je een zakje taralli cadeau. Voorwaarden: je groupon is op dinsdag t/m zondag te gebruiken en geldig vanaf 24 februari t/m 23 augustus 2013, minimaal 10 deelnemers per proeverij en maximaal 40 deelnemers, er zijn maximaal 15 data beschikbaar, neem je afgedrukte groupon mee naar de proeverij, locatie: proeflokaal Smaak van Puglia, Havenstraat 59 B, 3441 BH Woerden.

Hebt u een groupon gekocht, dan kunt u alle ins en outs van deze proeverijen en de beschikbare data aanvragen door een mailtje te sturen naar info@smaakvanpuglia.nl o.v.v. Groupon. Reserveer via e-mail of bel 0624923394.

¨¨¨

I - 2013 


We zijn verhuisd!

Woerden, 2 januari 2013 - Smaak van Puglia is verhuisd. Niet ver, een deurtje verder naar Havenstraat 59-B: naast de oude locatie (59-A) het hek door, aan het einde van de steeg links, is ons nieuwe lokaal gevestigd. De afgelopen weken is de nieuwe behuizing verbouwd tot een schitterend nieuw distributiepunt/afhaalpunt/proeflokaal. Zaterdag 29 december zijn we voor het eerst geopend op de nieuwe locatie. Verder blijven de openingstijden om af te halen hetzelfde: donderdag 9.30-12.00 uur / vrijdag 15.30-18.00 uur / zaterdag 10.00-12.30 uur. Bestellen en afhalen op afspraak blijft mogelijk. En uiteraard gaat de (internet)verkoop en verzending ongestoord verder.

¨¨¨

VIII - 2012 


Prijswinnaars Cantina San Donaci op proeftafel 25 november

Woerden, 13 november 2012 - Op onze laatste kwartaalproeverij van dit jaar, op zondag 25 november - er zijn nog een aantal proefplekken open! -, hebben we van 14.30 tot 17.30 uur acht nieuwe wijnen - twee wit, vijf rood en één rode dessertwijn - op de proeftafel staan, waaronder zes - inclusief een drietal prijswinnaars! - van het nieuwe wijnhuis San Donaci.

Cantina San Donaci behoort tot de oudste wijnbedrijven van het Salento-gebied in Puglia. Het wijnhuis werd in 1933 opgericht door twaalf boeren. Zij bedachten het businessplan om hun land gezamenlijk te ontwikkelen en plantten enkele wijnranken. In de loop der jaren gingen steeds meer wijnboeren in het initiatief geloven. Vandaag de dag telt de coöperatie zo'n 600 actieve leden. De hoeveelheid druiven varieert tussen de 50.000 tot 60.000 ton. Modernisering en structurele technologische investeringen maken dat het wijnhuis op dit moment een prominente naam heeft in de Zuid-Italiaanse wijncultuur, met name bekend vanwege de Salice Salentino-achtergrond. Cantina San Donaci maakt gebruik van zeer innovatieve technologieën. Maceratie in volautomatische stalen tanks, gecontroleerde gistingstemperatuur en zachte persing dragen bij aan de hoge kwaliteit van de producten waarbij de aandacht vooral uitgaat naar een perfecte combinatie van smaken en aroma's. De wijngaarden staan bekend om de supergezonde, kwalitatief hoogwaardige druiven die zorgen voor kwaliteitswijn. Recentelijk won het wijnhuis diverse prijzen met drie wijnen op verschillende internationale wijnbeurzen.

Die wijnen staan ook op de Smaak van Puglia-proeftafel op de winterwijnproeverij van 25 november - nummers 5, 6 en 7 op de proeftafel: CONTRADA DEL FALCO, ANTICAIA SALICE SALENTINO RISERVA en POSTA VECCHIA (zie op de website in de verticale menubalk links bovenaan: Proeflijst PROEVERIJ 25-11). De proeverij is ruim gepland voor de feestdagen, zodat u alvast kunt proeven waarmee u uzelf, vrienden en familie straks in december kunt verrassen. U bent van harte uitgenodigd voor deze gratis te bezoeken proeverij. U hoeft zich alleen even aan te melden via: winterproeverij251112@smaakvanpuglia.nl.


¨¨¨

VII - 2012 


Twee najaarsevenementen op de planning: op 19 en 25 november

Woerden, 3 november 2012 - We zijn de laatste twee maanden van dit jaar ingegaan, een periode waarin we druk zijn met de eindejaarsgeschenken én waarin we nog twee evenementen op de planning hebben staan. Daar nodigt Smaak van Puglia u graag voor uit.


Genietend de winter in! op maandagavond 19 november
Het Genietend de winter in!-arrangement kost 65 euro p.p. Voor dit bedrag krijgt u op maandagavond 19 november een heerlijk diner van de Markies, gecombineerd met mooie Zuid-Italiaanse wijnen en een paar fantastische sigaren uit de klimaatkamer van Tabakspeciaalzaak G. van Vliet. Reserveren is mogelijk in de winkel van de tabakspeciaalzaak (Voorstraat 5 in Woerden) of via e-mail: g.vliet@wolmail.nl - voor aanvang van de avond betalen, dit heeft te maken met de tabakswet. Woerden.dichtbij.nl schreef op 2 november als volgt over dit evenement: "Dit vonden wij bijzonder. En het leuke van deze avond is dat er verschillende Woerdense specialisten aan meewerken. Een uniek hyperlokaal sigarendiner. Nu kun je dus tijdens een diner genieten van de sigaren uit de klimaatkamer van Gijsbert van Vliet en de wijnen van Smaak van Puglia en dat allemaal in de ambiance van restaurant De Markies."De Winterwijnproeverij op zondagmiddag 25 november 
Op zondag 25 november vindt onze laatste kwartaalproeverij van dit jaar plaats. De Winterwijnproeverij is ruim gepland voor de feestdagen, zodat u alvast kunt proeven waarmee u uzelf, vrienden en familie straks in december kunt verrassen - wijnen met speciale introductiekortingen tijdens deze proeverij. We hebben van 15.00 tot 17.30 uur weer een aantal mooie (winter)wijnen - vooral rood georiënteerd - op de proeftafel staan: acht nieuwe wijnen, zes stuks van een nieuw wijnhuis en twee van leveranciers met wie we al langer samenwerken - de wijnomschrijvingen komen z.s.m. op de website. Daarnaast zullen we nieuwe taralli-soorten presenteren. U bent van harte uitgenodigd. Bezoek is gratis, wel even aanmelden via: winterproeverij@smaakvanpuglia.nl. Gebruikelijke locatie: distributiepunt/proeflokaal Smaak van Puglia op Havenstraat 59-A in Woerden. Iedere bezoeker ontvangt gratis een zakje taralli na afloop.

Smaak van Puglia heet u op 19 en 25 november van harte welkom!

¨¨¨

VI - 2012 


Open wijnproeverij tijdens weekend KWESTIE VAN SMAAK

Woerden, 7 september 2012 - Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober vindt de KWESTIE VAN SMAAK, WEG VAN DE MASSAPRODUCTIE plaats. Een aantal gepassioneerde ondernemers organiseert dit evenement vanuit verschillende ambachtelijke invalshoeken, maar met één gezamenlijk doel: om de zintuigen - voelen, zien, proeven, ruiken en horen - van de bezoekers te prikkelen! Smaak van Puglia doet dit in de vorm van een open wijnproeverij. De locatie van dit weekend is een grote expohal (een grote groene loods) op Hollandbaan 16 in Woerden. U bent op beide dagen van harte uitgenodigd tussen 10.00 en 17.00 uur en maakt als bezoeker kans op een prijs uit het prijzenpakket.

Naast de presentatie van zes verbazende wijnen en aanvullende producten (zeer toegankelijke prijzen en exclusief, nergens anders in Nederland verkrijgbaar) uit het assortiment van Smaak van Puglia - het wijnproeven start op beide dagen rond 13.00 uur, directe wijnverkoop gedurende beide dagen, inclusief speciale aanbiedingsdozen - zijn tijdens deze Open Ambachtelijke Dagen de volgende exposanten aanwezig:

· Atelier Authentique presenteert eigentijdse nostalgische meubelen en decoraties in een sfeervolle omgeving/aankleding (waaronder ook een oplossing voor de alles ontsierende tv in uw woonkamer), inclusief brocante markt.

· Kunstenaar Roel van der Bij exposeert droom- en sfeerbeelden geschilderd op oude luiken/panelen, eigenzinnig vormgegeven.

· RMC Music is een eenmansbedrijf dat zich richt op het geven van gitaar- en zangles in combinatievorm. De ontwikkeling van een muzikaal geheel maakt dit een uniek concept. Riemer is een jong muzikaal talent en heeft zijn eerste cd uitgebracht met de titel: “Het wassende water”.

· Leo van Lun is een gepensioneerde antiquair en beheerst als een van de weinig overgebleven specialisten nog het matten van stoelen. Hij laat zien hoe dat in zijn werk gaat.

· Ans van Gulik is een artieste die op verzoek en tegen een verrassend lage prijs bloemstukken maakt met als basis oude brocante decoratiestukken.

· Gonny de Kruyf is een beeldhouwster en vervaardigt in geheel eigen stijl vrouwenfiguren uit de steensoorten albast, serpentijn, steatiet en keramiek. De beelden zijn figuratief met de neiging naar abstractie.

· Oude liefde presenteert en verkoopt Oud Hollands snoepgoed.

Beide dagen worden muzikaal opgeluisterd door exposant Riemer van der Bij en band. En door BruusQ, een viermansformatie die eigenwijze muziek met diverse ritmes en mooie teksten ten gehore brengt.

Prijsverloting
Ook dit jaar vindt er weer een prijsverloting plaats. Iedere bezoeker dingt mee naar diverse prijzen, waaronder een all inclusive bezoek aan een grote brocante markt in het buitenland, een wijnpakket van Smaak van Puglia, een kunstwerk beschikbaar gesteld door Roel van der Bij en meer.

Wij verwelkomen u op 6 en 7 oktober graag tussen 10.00 en 17.00 uur. Klik hier voor de routebeschrijving. Voor de gebruikers van een navigatiesysteem, toets in: Woerden, Sleper 1. Let op bij aankomst: voordat u “De Sleper” indraait, ziet u recht voor u een grote groene loods. Dat is de plaats van handeling!

¨¨¨

V - 2012 


Culinair Smaak van Puglia Weekend naar het voorjaar van 2013

Woerden, 30 juli 2012 - Droomt u ook van wijnproeven in Puglia of een weekendje weg in een zomerse Zuid-Italiaanse havenstad? Dan is het “Culinair Smaak van Puglia Weekend” in het voorjaar van 2013 iets voor u.

Smaak van Puglia importeert en verkoopt met veel enthousiasme wijnen uit deze bijzondere Zuid-Italiaanse regio. Eind 2006 als hobby begonnen en halverwege 2009 fulltime voortgezet, en met inmiddels diverse wijnen en aanvullende producten van een tiental regionale producenten in het assortiment, zet Smaak van Puglia nu, drie jaar later, een volgende stap met het organiseren van een wijnreis. Laat uw smaakpapillen ongekend en zeer aangenaam verrassen. Een echte wijn-spijsreis! Lees alles op de homepage, op de verticale menubalk onder "Speciaal": Wijnreis sept. 2012. De inschrijving voor dit arrangement, opgezet in samenwerking met twee van onze wijnproducenten, is geopend. (De wijnreis stond oorspronkelijk gepland voor het tweede weekend van september in 2012. Veel belangstellenden, maar helaas te weinig concrete aanmeldingen. Wel veel opmerkingen "of de reis niet op de langere termijn - ergens in het voorjaar van 2013 - georganiseerd zou kunnen worden". Vandaar de nieuwe planning. We hopen uiteraard op meer concrete aanmeldingen - red. Smaak van Puglia). We maken de definitieve datum voor het weekend z.s.m. bekend.

¨¨¨

IV - 2012 


Zomerproeverij uitgesteld en start Koopjeskelder

Woerden, 1 juni 2012 - De ZOMERWIJNPROEVERIJ is uitgesteld naar zondag 8 juli. Tussen 15.00 tot 17.30 uur kunt u die dag lekker komen proeven. Met op de proeftafel drie nieuwe, 100% biologische wijnen (rood) van een nieuw wijnhuis. En van ons bekende assortiment de nieuwe bottelingen van vijf wijnen. Verder presenteren we een heerlijke biologische olijfolie. Uiteraard kunt u tijdens het proeven de diverse taralli-soorten proberen. Inschrijven via zomer@smaakvanpuglia.nl

Op de oorpronkelijk geplande dag van de zomerwijnproeverij, zondag 10 juni, start de Koopjeskelder. SMAAK VAN PUGLIA heeft een tiental wijnen geselecteerd waarvan we nog een aantal flessen hebben die in de uitverkoop gaan, met kortingen van 10%, 20% en 30% op setjes van drie flessen. De aanbiedingen vindt u z.s.m. apart aangegeven in Producten - > ... de KOOPJESKELDER. Voor deze wijnen geldt: op is op!

¨¨¨

III - 2012 


Planning wijnproeverijen 2012 bekend

Woerden, 15 maart 2012 - De planning van de wijnproeverijen voor 2012 is rond. Evenals voorgaande jaren organiseren wij elk kwartaal een proeverij waarin oude en nieuwe relaties van SMAAK VAN PUGLIA kosteloos een aantal (nieuwe) wijnen uit het assortiment - maximaal tien per proeverij - kunnen proeven.

® VOORJAARSWIJNPROEVERIJ: zondag 1 april van 15.00 tot 17.30 uur. 
Inschrijven via voorjaar@smaakvanpuglia.nl 

® ZOMERWIJNPROEVERIJ: (zondag 10 juni) -> zondag 8 juli van 15.00 tot 17.30 uur. 
Inschrijven via zomer@smaakvanpuglia.nl 

® NAJAARSWIJNPROEVERIJ: zondag 23 september van 15.00 tot 17.30 uur. 
Inschrijven via najaar@smaakvanpuglia.nl 

® WINTERWIJNPROEVERIJ: zondag 25 november van 15.00 tot 17.30 uur. 
Inschrijven via winter@smaakvanpuglia.nl - uw wijnen voor de feestdagen!

Aanmelden en aanbiedingen
Aanmelden: om een juiste inschatting van het aantal deelnemers te kunnen maken, vragen we u van tevoren uw aanwezigheid door te geven (en met hoeveel personen) - we kunnen maximaal 70 deelnemers kwijt - om al te grote drukte te voorkomen. U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding. Hebt u zich ingeschreven en kunt u op het laatste moment toch niet, dan stellen we het zeer op prijs als u ons daarover inlicht. Op die manier kunnen we de geïnteresseerden op de wachtlijst laten weten dat er een plek vrij is gekomen. Tijdens de proeverij hebben we vaak aanbiedingen. Daarover stellen wij u van tevoren op de hoogte - deze aanbiedingen gelden niet in combinatie met andere aanbiedingen.

Overige events
® OPEN WIJNPROEVERIJ WEEKEND: zaterdag 1 en zondag 2 september, 
wijn proeven van 14.00 tot 17.00 uur. Inschrijven niet nodig. 
Kunst- en wijnliefhebbers opgelet! Dit weekend vindt de jaarlijkse Atelierroute Groot Woerden plaats. Kunstenaars stellen die dag hun huis of atelier open voor het publiek. Evenals afgelopen jaren is het proeflokaal/distributiepunt van SMAAK VAN PUGLIA een van de kunstlocaties, waarbij u ‘s middags de mogelijkheid heeft om heerlijke Zuid-Italiaanse wijnen te proeven. U bent van harte uitgenodigd. 

® CULINAIR SMAAK VAN PUGLIA WEEKEND: vrijdag 7 t/m maandag 10 september. 
Meer informatie via wijnweekend@smaakvanpuglia.nl 
Smaak van Puglia is een culinair wijnweekend in Puglia aan het voorbereiden. Gaat u graag een weekendje weg en bent u een echte wijnliefhebber? Dan is dit wijnweekend een absolute aanrader! U vliegt op vrijdagavond heen en op maandagmiddag weer terug. Een weekend bomvol heerlijke wijnen en andere bijzondere lekkernijen in een geweldige zomerse omgeving. Uiteraard inclusief wijnproeverij bij een van onze wijnhuizen. Binnenkort meer informatie. 

¨¨¨

II - 2012  


Wijnhuis I 7 Vizi Capitali stopt en verkoopt wijngaarden

Woerden, 14 maart 2012 - De wijnen met de mooie oude Italiaanse fresco's op het etiket worden niet langer gemaakt. Wijnhuis I 7 Vizi Capitali heeft de activiteiten gestaakt en de wijngaarden verkocht aan een andere Pugliese wijnproducent.

Vorig jaar kondigde de verkoop van I 7 Vizi Capitali zich al aan, aangezien het wijnhuis besloot de rijpe druiven niet zelf meer te oogsten en aan een andere producent te verkopen. Er werden dus geen wijnen meer gebotteld. Halverwege 2011 had SMAAK VAN PUGLIA nog de mogelijkheid om de restpartijen van de laatste botteling (begin september 2010) aan te schaffen, maar nu is bij het wijnhuis helaas echt alles op. Het wijnhuis heeft niet heel lang bestaan. De eigenaresse van I 7 Vizi Capitali had de wijngaarden in 2001 geërfd van haar oma, maar die had deze ruim veertig jaar lang verhuurd en nooit zelf wijn gemaakt. In 2003 werden de oeroude wijngaarden voor het eerst weer bewerkt om wijn te maken, een gloednieuwe wijnbewerkingslijn inclusief bottellijn werd aangeschaft, waarna begin 2004 de eerste flessen konden worden gebotteld. Een kleine zeven jaar later kwamen de laatste flessen op de markt. Jammer, want het concept was geweldig: "zeven wijnen, gebaseerd op de zeven hoofdzonden": ijdelheid, hebzucht, lust, afgunst, gulzigheid, toorn en luiheid. En elke wijn bij een van die hoofdzonden had een eigen bijzonder etiket, gemaakt van oude fresco's die begin van deze eeuw waren ontdekt in een oud kerkje in Puglia. De restaurateur van deze fresco's bewerkte de afbeeldingen bij hoge uitzondering om te kunnen gebruiken voor de wijnetiketten.

123

Zeven uitstekende wijnen
De zeven hoofdzonden, die in de zesde eeuw na Christus werden vastgelegd door paus Gregorius I, gebaseerd op de Bijbelse bewoordingen: van alles wat je op aarde doet, moet je tegen de tijd dat je einde is gekomen rekenschap afleggen. Dus denk erom: gedraag je netjes tijdens je leven, anders komt het je duur te staan! In het licht van onze tijdgeest wellicht arbitrair, want tegenwoordig gaat dat veelal anders. Mensen bepalen zelf wel wat goed voor ze is. En hoe ze een goed leven kunnen leiden kunnen ze ook prima zelf uitmaken. Hoe ook, de wijnen smaken uitstekend!

456

Invidia - Afgunst - (1) witte 100% Chardonnay Salentino. Dit is het laatste jaar dat deze wijn op dronk is. Vol geel van kleur, waarin je de zon in Puglia terugziet. Bekende Chardonnay-botertje, 13% uit 2009.
- Avarizia - Hebzucht - een overheerlijk bewaarrosé op basis van Negroamaro en Malvasia Nera, helaas uitverkocht (afbeelding helemaal bovenaan dit nieuwsitem).
Ira - Toorn - (2) een mooie Negroamaro/Primitivo-blend (60/40%), robijnrode wijn met een fruitig aroma, heel kort op hout, 13,5% uit 2008.
- Gola - Gulzigheid - (3) 100% Primitivo, enkele weken op hout, aanhoudende en intense neus en een droge, fluweelachtige smaak, 13% uit 2006.

Lussuria - Lust - (4) geweldige 100% Negroamaro, 13,5% uit 2007. Een volle wijn met een mooi bittertje op het eind, ook enkele maanden op hout.
- Superbia - IJdelheid/Trots - (5) is een heerlijke blend (85/15%) van Negroamaro en Malvasia Nera, 13,5% uit 2007. Vol body, enkele maanden op eikenhouten vaten.
Accidia - Luiheid - (6) duurste wijn in het assortiment, een Salice Salentino gelagerd op achttien maanden hout, 14,5% uit 2007.

Nog enkele flessen verkrijgbaar
SMAAK VAN PUGLIA heeft op dit moment van alle wijnen - behalve de rosé dus - nog een paar laatste flessen op voorraad. Als bekend zijn dit stuk voor stuk bewaarwijnen (met een gemiddelde bewaarcapaciteit van zo'n vijf/zes jaar, met uitzondering van de witte Invidia-wijn). Naar verwachting zullen deze in de loop van 2012 uit het assortiment gaan. De soorten wijnen die verdwijnen hebben we inmiddels voor een groot deel bij onze bestaande leveranciers vervangen. De ontbrekende wijnen zullen in de loop van het jaar bij een nieuw wijnhuis worden ingekocht. Die wijnen zullen te zijner tijd worden geïntroduceerd.

¨¨¨

I - 2012  


Veranderingen op de webwite en andere kort nieuws

Woerden, 13 maart 2012 - Naar aanleiding van enkele opmerkingen van klanten hebben we een start gemaakt met het doorvoeren van een aantal veranderingen op de website.

• Op de website zijn onder andere in het verticale linkermenu de tabbladen TARALLI en PASTA nu van elkaar gescheiden en is een tabblad CADEAUVERPAKKINGEN toegevoegd, voor als u een of meerdere wijnen als cadeau wilt schenken. In de horizontale menubalk aan de bovenkant hebben we een extra tabblad toegevoegd met FAQ (veelgestelde vragen). Regelmatig ontvangen wij namelijk vragen over onze wijnen, over Puglia, of wijn in het algemeen. De antwoorden op deze vragen heeft SMAAK VAN PUGLIA nu in deze FAQ gebundeld. Lang nog niet allemaal, maar de komende tijd zullen nog meer antwoorden op vragen die in het verleden zijn gesteld aan de deze lijst met veelgestelde vragen worden toegevoegd. 
• Vrijwel alle nieuwe wijnen bij onze bekende wijnhuizen zijn gebotteld en het eerste transport van dit jaar is inmiddels onderweg. Dat betekent dat vanaf volgende week (donderdag 22 maart, red.) vrijwel alle wijnen in ons assortiment weer beschikbaar zijn. Klanten die een bestelling hebben geplaatst waarbij een wijn tijdig niet voorradig was, ontvangen binnenkort een statusupdate.
• In het nieuwe assortiment zijn binnenkort een aantal nieuwe wijnen te vinden. Die wijnen presenteren wij op onze voorjaarsproeverij op 1 april a.s.
• In januari hebben wij enkele nieuwe wijnhuizen bezocht, in het kader van ons uiteindelijke plan om de lekkerste wijnen van een tiental wijnhuizen uit Puglia en omgeving te leveren. Met twee leveranciers, waarvan eentje die uitsluitend biologische wijnen produceert, zijn we inmiddels in een vergevorderd stadium om op korte termijn wijnen te kunnen aanbieden. Tijdens de tweede kwartaalproeverij van dit jaar, de zomerproeverij op 10 juni, zullen de wijnen van in ieder geval een van deze twee wijnhuizen op de proeftafel staan.

¨¨¨

XV - 2011 


Winterwijnproeverij op zondag 20 november

Woerden, 11 oktober 2011 - Op zondag 20 november vindt onze laatste kwartaalproeverij van dit jaar plaats. De winterwijnproeverij heeft dit keer als thema: “Primitivo-, Chardonnay Salentino/Pugliese- en andere mooie winterwijnen”. Ruim gepland voor de feestdagen, zodat u alvast kunt proeven waarmee u uzelf, uw vrienden en familie straks in december kunt verrassen.

We hebben eind november van 14.30 tot 17.30 uur weer een aantal mooie (winter)wijnen op de proeftafel staan. De voorlopige proeflijst ziet er als volgt uit (9 wijnen): 1) Negro Negro Bianco, 2) Leontine, 3) Tinaia Salice Salentino, 4) Vermentino, 5) Primitivo Salome Brancasi, 6) Negro Negro Primitivo, 7) Rosso Barletta, 8) Tenuta Albrizzi, 9) Primitivo Manduria Dolce Monte Manco. Binnenkort leest u meer over de aanbiedingen van de proeverij.


Dit vierde en laatste wijnevenement van 2011 is evenals eerdere evenementen van SMAAK VAN PUGLIA gratis te bezoeken. Wel even aanmelden. Locatie als gebruikelijk: ons distributiepunt/proeflokaal op Havenstraat 59-A in Woerden. U kunt op deze middag zelf uw proeftijd en -snelheid bepalen; er is geen officiële starttijd, tussen 14.30 en 17.30 uur kunt u de proeftour (gemiddelde duur een ruim uur) maken, onder het genot van wat hapjes waaronder onze inmiddels bekende taralli (typische Zuid-Italiaanse zoute koekjes) van Fiore di Puglia. Daarnaast zullen we nieuwe taralli-soorten presenteren.
       Aanmelden (en met hoeveel personen) via: winterproeverij@smaakvanpuglia.nl. We kunnen maximaal 60 deelnemers ontvangen - om al te grote drukte te voorkomen. Hebt u zich al aangemeld, dan hoeft u verder niks te doen - tenzij u geen bevestiging hebt ontvangen - en staat u al op de deelnemerslijst.

¨¨¨
XIV - 011  


Drankje en hapje tijdens mooie Italiaanse film

Woerden, 11 oktober 2011 - Het Parool schreef erover als "een film die zich nadrukkelijk in de Italiaanse filmtraditie plaatst" en in het Algemeen Dagblad stond "een onmiskenbaar Italiaans melodrama van de goede soort". Een prima keuze dus voor een mooi film-plus event: op donderdagavond 17 november organiseren wij een "Evento Italiano" bij Annex Cinema in Woerden. Lekkere wijnen en hapjes in combinatie met de mooie Italiaanse film "La Prima Cosa Bella". Dit was de Italiaanse inzending voor de Oscar Beste Buitenlandse Film.

De zaal gaat open om 19.30 uur, de film start om 20.15 uur. In de pauze kunt u een glaasje fijn nuttigen of de miniproeverij doen, keuze uit rood, wit of rosé/prosecco - heerlijk in combinatie met onze taralli. Het event wordt mede mogelijk gemaakt door Pim Kaas & Olijven (hapjes) en Autowinkel Woerden, met wie wij die avond ook nog enkele prijzen zullen verloten. Alles zit in de prijs van € 12,50 inbegrepen. Kaarten zijn binnenkort te bestellen bij Annex Cinema.
Na afloop van het event kunt u de wijnen die u thuis lekker wilt doorproeven direct meenemen voor een speciale aanbiedingsprijs van 3 voor € 17,50! Sowieso ontvangt u bij het weggaan u een leuke verrassing!

De verhaallijn van "La Prima Cosa Bella" is als volgt: Zomer, 1971: Bruno en Valeria zijn getuigen van de lotgevallen van hun moeder, Anna, die door haar jaloerse echtgenoot op straat is gezet nadat ze was verkozen tot "mooiste mama van het strand". Vanaf dat moment leidt Anna samen met haar kinderen een onzeker bestaan met talloze verhuizingen en verschillende minnaars. Heden. Het einde van het leven van de nog altijd strijdlustige en vrolijke Anna nadert. Valeria haalt Bruno over om terug te keren naar hun geboortestad Livorno en voor hun moeder te zorgen. Deze hereniging haalt een hoop emoties naar boven en zorgt voor onverwachte gebeurtenissen; een huwelijk, een verloren zoon, een scheiding en een verzoening.


Stefania Sandrelli werd met haar rol winnaar van de Italiaanse Golden Globe Beste Actrice. Andere prijzen: Winnaar David di Donatello Awards (Italiaanse Oscars) 2010: Best Actor, Best Actress, Best Screenplay - Winnaar Italiaans Nationaal Syndicaat van Filmjournalisten 2010: Best Actress, Best Costume Design, Best Director & Best Screenplay - Winnaar Sannio FilmFest 2010: Best Actor, Best Actress, Best Picture, Best Production Design - Winnaar Critics Award - Features op het Montpellier Mediterranean Film Festival 2010 - Winnaar Festival Trophy - Best Film op het Salerno International Film Festival 2010.

Andere recensies in het kort: Volkskrant: “Uitstekende hoofdrolspelers!” - Telegraaf: “Aangename mix van drama en komedie.” - Metro: “Ontroerende en grappige familiekroniek.” - Libelle: “Een heerlijke tragikomedie.” - Forum Images “Mooi melancholiek, heel Italiaans, maar verrassend subtiel drama.” - Movie2Movie: “Heerlijk Italiaans… doet denken aan de klassiekers van Fellini en consorten.”

U bent van harte welkom.

¨¨¨

XIII - 2011 


Proeverij tijdens Ambachtelijk Weekend Woerden

Woerden, 10 oktober 2011 - In het weekend van 29 en 30 oktober organiseert SMAAK VAN PUGLIA - tussen 13.30 en 17.30 uur op beide dagen - een ambachtelijke proeverij tijdens het AMBACHTELIJK WEEKEND. U bent van harte uitgenodigd! Bezoek is gratis, inschrijven is niet noodzakelijk, bovendien dingt u als bezoeker mee naar diverse prijzen tijdens de loterij! Locatie: Atelier Authentique, van Loonstraat 5-A (locatie van de proeverij) en Hollandbaan 16 in Woerden.

Het event is georganiseerd door Atelier Authentique, Brummelkamp Rijtuigenbouw & Metaalbewerking, De Hapjesfabriek, kunstenaars Roel en Gonny van der Bij, Smaak van Puglia & De Vervoering. Middels het thema "Warmte en Gezelligheid van toen en nu" is er aandacht voor ambachtelijk maatwerk in een sfeervolle omgeving.

SMAAK VAN PUGLIA laat u weer enkele heerlijke Zuid-Italiaanse wijnen proeven, plus aanvullende producten. Bovendien kunt u zien welke soorten cadeaus en geschenkpakketten (manden, kisten, kokers, etc.) u voor de eindejaarsperiode kunt uitzoeken. De wijnen die u dit weekend kunt proeven zijn in de aanbieding en direct mee te nemen!
Wat kunt u tijdens dit weekend nog meer verwachten?
       Overdekte brocante markt, brocante, nostalgie en trends - Atelier Authentique: "Wij richten ons op ambachtelijke meubelen welke met grote zorg en aandacht zijn gemaakt. Het is onze passie om deze meubelen te laten harmoniëren met verschillende interieurstijlen." Dit weekend ook gratis info/ontwerp/prijsopgave voor maatwerk meubelen (diverse stijlen) en restauratie.
       Smeedijzeren producten, koetsen en oldtimers - Brummelkamp Rijtuigenbouw & Metaalbewerking: "Wij beschikken over diligences, jachtwagens, omnibussen en Jan Pleziers zodat een rit met grote gezelschappen goed mogelijk is." Ook een uitgebreid assortiment smeedijzeren hekwerken, entreepoortjes en opritpoorten. Van klassiek tot modern. Ambachtelijk vakwerk voor een sfeervolle uitstraling in huis en tuin.


       Hapjes: lekker, verrassend en divers - De Hapjesfabriek: "De perfecte invulling van uw feestavond, aangeklede borrel, receptie of housewarming. Lekkere hapjes volop variatie: voor 'elk wat wils'."
       Schilderijen en beelden: dromen, sferen en vrouwenfiguren - Roel en Gonny van der Bij: door sterk kleurgebruik, eigenzinnige vormgeving en compositie creëert Roel zijn eigen droom- en sfeerbeelden, gebruikmakend van verschillende materialen en technieken. De vrouwenfiguren van Gonny zijn gemaakt van de steensoorten albast, serpentijn of steatiet, figuratief met de neiging naar abstractie. De geglazuurde keramiek beelden zijn vrije vormen in een geheel eigen stijl.
       Alternatief en bijzonder vervoer - De Vervoering: "Wij hebben als doel om zoveel mogelijk milieuvriendelijk vervoer aan te bieden. Wij introduceren voortdurend nieuwe, bijzondere en milieuvriendelijke voertuigen voor verhuur en verkoop."

Loterij met prijzen!
U ontvangt als bezoeker een gratis lot waarmee u meedingt naar diverse prijzen, onder andere:
- een tweedaags arrangement grote brocante markt in het buitenland t.w.v. € 400,00
       (Atelier Authentique);
- een workshop kleurmengen in de kunst t.w.v. € 100,00 (Roel van der Bij);
- een wijn-plus-pakket t.w.v. € 35,00 (Smaak van Puglia);
- een klompenrek uit de siersmederij t.w.v. € 25,00
       (Brummelkamp Rijtuigenbouw & Metaalbewerking).

Beide dagen worden muzikaal opgeluisterd door BruusQ en Riemer van der Bij & band. Op de twee locaties is parkeergelegenheid. Er is gratis "nostalgisch" vervoer tussen deze locaties - bovendien kunt u de alternatieve en bijzondere vervoersmiddelen uitproberen. U bent van harte welkom. U komt toch ook?

¨¨¨

XII - 2011 


Najaarsproeverij ontvangt zeer positieve beoordeling

Woerden, 10 oktober 2011 - Onze laatste kwartaalproeverij, de najaarsproeverij eind september, werd bezocht door wijnblogger Erwin Kroon. Hij schrijft over zichzelf het volgende: "Over wijn kun je heel ingewikkeld doen. Dat kan best leuk zijn, maar voor mij moet wijn in de eerste plaats gewoon lekker zijn. Een dure wijn lekker vinden is niet zo moeilijk. De uitdaging is vooral een lekkere én betaalbare wijn te vinden.” Precies in het straatje van SMAAK VAN PUGLIA dus, want dat is ook ons uitgangspunt. Verder zegt Erwin: “In het segment tussen 5 en 15 euro probeer ik alle onontdekte wijnparels te vinden. Daarbij is dit voor mij een hobby en ben ik niet bevoordeeld en 100 procent onafhankelijk." Het moge duidelijk zijn dat we erg blij waren met het zeer positieve stuk dat hij over onze proeverij blogde. Dat Erwin een week later op zijn blog meldde dat we voorlopig op de eerste plaats in de Wijn Top 5 Rood stonden met onze Negro Negro Negroamaro stemde ons helemaal vrolijk. Onderstaand in het kort enkele beoordelingen van het blog. Op onze perspagina kunt u de volledige beoordelingen lezen.

Erwin Kroon: “Afgelopen zondag was ik te gast op de themaproeverij ‘Wijnen op basis van Malvasia- en Negroamaro-druiven’ in Woerden. Hier is sinds april 2009 het wijn(import)bedrijf Smaak van Puglia van Erwin van der Bij gevestigd. Erwin maakte al op jonge leeftijd kennis met deze Zuid-Italiaanse regio en de specifieke wijn die daar vandaan komt. In 2006 besloot hij om, samen met zijn broer, als hobby wijn uit deze regio te importeren. In 2009 heeft hij met Smaak van Puglia van zijn hobby zijn werk gemaakt. Inmiddels heeft hij 8 wijnhuizen in zijn assortiment en wordt aan de regionale horeca, bedrijven en particuliere wijnliefhebbers Pugliese wijn verkocht. Puglia is één van de grootst wijnproducerende regio's ter wereld. Onlangs las ik dat 10 procent van de Europese wijnproductie uit de ‘hak van de laars’ komt.”

“Op de proeftafel die middag 9 wijnen. Waarvan 2 wit, 1 rosé en 6 rood. Van de witte wijnen viel mij de Marmorelle Bianco IGT van Rubino op. Deze had een blend van 20% Malvasia Bianco en, jawel, 80% Chardonnay. Het resultaat was een verrassend ronde, frisse en bloemige wijn. Van het typische Chardonnay-botertje was nagenoeg geen spoor te bekennen. De rosé, de Saturnino IGT Rubino, was er één die ik ook nog nooit geproefd had: 100% Negroamaro rosé. Wat moest ik daar van verwachten? Negroamaro kende ik tot nu toe alleen maar van rood. Na het proeven kon ik concluderen dat de Negroamaro in de Saturnino het zeker niet slecht doet. Deze rosé was goed in balans. Frisse zuren, maar ook wat zoets en een hele kleine bubbel.”

Nieuwe nummer 1 in de Wijn Top 5 Rood
“Het hoogtepunt van deze proeverij was de selectie rode wijnen die Erwin had uitgekozen. Van de 6 die ik geproefd heb, vond ik de Marmorello Rosso van Rubino de minste. De overige 5 deden het verder allemaal goed: de Lizzano IGT (100% Negroamaro), de Negroamaro Del Salento en de Notturno Malvasia Salento van wijnhuis Brancasi, en de Accidia Salice Salentino van I 7 Vizi Capitali. De afsluiter van de proeverij was de Negro Negro Negroamaro van Angelini-Due Palme. Deze werd gekoeld gedronken en was erg aangenaam.” Post van een week later: “Een uitblinker! Een ultieme wijn die goed aansluit op één van de thema's van dit blog: 'De zoektocht naar ultieme wijn'. Een wijn met een rijke smaak en een aangenaam prijskaartje. Deze wijn, afkomstig van Cantine Due Palme (oorspronkelijk van Cantina Angelini - red. SVP), kon mij al bekoren tijdens de proeverij en dus besloot ik een paar flessen in huis te halen. En ook thuis was het genieten. Het is een fris fruitige wijn is die je jong 'moet' drinken. En dan bij voorkeur gekoeld, daar wordt hij echt lekkerder van. Het aroma is, zoals wel vaker bij Negroamaro, niet echt uitgesproken; een beetje aards met een hint van fruit. In de mond heeft de wijn veel smaken. Rijp, gebotteld fruit met iets van chocolade erin. Wat mij vooral bevalt aan deze wijn is dat er zo ontzettend veel smaak aan zit. En dat voor maar € 5,75 per fles. Voorlopig hebben we dan ook een nieuwe nummer 1 in de Wijn Top 5 Rood.”

“In een opvallend gemoedelijke sfeer heb ik kennis kunnen maken met een deel van het assortiment van Smaak van Puglia. De sfeer was erg gemoedelijk en de wijnen waren over het algemeen prettig geprijsd. Leuk!”
¨¨¨

XI - 2011 


Najaarswijnen proeven op 25 september

Op zondag 25 september vindt de najaarsproeverij van SMAAK VAN PUGLIA plaats en daarvoor nodigen we u van harte uit! De proeverij heeft als thema: “wijnen op basis van Malvasia- en Negroamaro-druiven”. Lekkere wijnen van nieuwe wijnjaren, die gezamenlijk een mooie afspiegeling vormen van het assortiment met inmiddels ruim 50 wijnen van acht wijnhuizen. Proef en vergelijk! Proeverijdeelname is gratis. U kunt uw aanwezigheid - en het aantal personen - doorgeven via: najaar@smaakvanpuglia.nl.

Druivensoorten: Malvasia Bianca en Nera
De Malvasia-druif komt al sinds het begin van de wijncultuur voor. Er is een rode variant, de “Nera”, maar het is vooral de “Bianca” (witte druif) die bekendheid geniet. Samen met de muskaatdruif (Italiaans: Moscato) is de Malvasia een van de meest historische druiven. Ook in Nederland was de druif al vroeg bekend; in oude gemeentenotities is regelmatig over uitgaven voor de wijnsoort “malevezeien” te lezen. Duur en dus zeker niet voor iedereen. De wijn was dan ook afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, van de Griekse eilanden en van Sicilië. De naam van de wijn is afkomstig van het Byzantijnse fort “Monemvasia”, op de zuidwestelijke punt van de Peloponnesos. Het fort gaf zijn naam aan zowel de wijn als aan de druif. De meest oorspronkelijke witte druif vind je vandaag de dag vooral in het zuiden van Italië (Puglia), en verder zijn er varianten te vinden in Valencia, Zamora en de Canarische Eilanden - en sinds kort ook in Kroatië en in het Westen van Slovenië. De Malvasia Bianca is in Madeira de belangrijkste druivensoort, waar de soort onder de naam “Malmsey” door het leven gaat - tegenwoordig wordt daarmee uitsluitend de zoetste soort Madeira bedoeld.
       Malvasia Bianca is een veel gekozen begeleider van gegrilde vis met knoflook en spinazie. De druif geeft aromatische en rijke wijnen met een opvallend en kenmerkend nootachtig karakter en aroma's van gedroogd fruit en sinaasappelschil. Door de eeuwen heen zijn de naam én het karakter gehandhaafd. Malvasia Bianca wordt gebruikt voor witte tafelwijnen, dessertwijnen en soms ook als blend. De rode druif Malvasia Nera is veel minder talrijk dan de witte. Vooral in Puglia tref je deze druif en wel in twee gedaantes: di Brindisi en di Lecce, beiden in het zuiden van de hak van de laars. Vaak wordt de druif geblend met Negroamaro, maar er zijn nu ook enkele wijnhuizen die een 100% Malvasia Nera hebben en een paar maken er ook een heerlijke dessertwijn van. Vanwege de overgevoeligheid voor kou en vocht wordt de Malvasia vaak ondergewaardeerd. SMAAK VAN PUGLIA bewijst dat dit zeker niet terecht is!
       Kenmerken Malvasia Nera & Malvasia Bianca: wijnstreek Puglia, Friuli, Toscane, Lazio (wit) en Puglia (rood) / kleur van de schil: groengeel/goudgeel/rozig geel (wit) en blauw/paarsblauw (rood) / karakteristieken: vrij neutrale smaak, krachtig, vol, tikkeltje restsuiker, perfect voor zoete wijn (wit) en tanninerijk, krachtig, donker fruit (rood) / vinificatiemogelijkheden: onbeperkt voor zowel rood als wit, droog, zoet, stille wijn, mousserend / bewaarmogelijkheden: 5 tot 10 jaar na oogstdatum, tenzij mousserend / aangenaam bij: aperitief, gegrilde vis (met knoflook en spinazie), pasta, gevogelte en zoete wijn: dessert (wit), pasta met tomatensaus, rood vlees, antipasti (rood).


Druivensoort: Negroamaro
Waar in Nederland met name de Zuid-Italiaanse druivensoort Primitivo bekendheid geniet, is de koning van druiven in Zuid-Italië zélf: de Negr(o)amaro. De Negroamaro-druif is de grote overlever van het zuidelijk gelegen Salento in de regio Puglia. Vandaag de dag is daar ongeveer 75.000 hectare aangeplant met Negroamaro-druiven en daarmee beslaat deze druif 60 tot 70 procent van de totale wijngaarden van regio Puglia - er wordt zelfs gezegd dat dit percentage nog hoger is! Over de herkomst van de Negroamaro-druif is weinig bekend; er zijn geen sporen in oude geschriften. Belangrijkste reden hiervoor: niemand interesseerde zich specifiek in “de lokale wijn”. Maar algemeen wordt aangenomen dat de druif via Albanië uit Griekenland afkomstig is en verwant aan de wijdverspreide Griekse Xinomavro-druif. De Negroamaro heeft zicht echter sterk ontwikkeld in het snikhete Puglia. De druif was (en is) de lieveling van de wijnbouwers in Puglia. Waarom? De productie is stabiel, de druif is goed bestand tegen ziektes en kan tegen droogte (met de weinige regendagen in de zomer zeker geen luxe in Puglia).
       De naam “Negroamaro” is afgeleid van het dialect “Niuru Maru”. De wijnen die op basis van deze druif worden gemaakt hebben meestal een zeer diepe, bijna zwarte kleur (negro). Ten tweede hebben ze in de afdronk een aangenaam bittertje (amaro) die perfect de fruitigheid compenseert. Het is opvallend dat deze druiven, ondanks de hitte, voldoende zuren behouden om de wijn in evenwicht te houden. De rode Negroamaro brengt diepe, krachtige wijnen voort met tonen van bramen. Niet op hout gelegen staat Negroamaro voor fruitige, jong drinkbare wijnen. Na contact met hout wordt de wijn zwaarder; perfect als begeleider van een serieuzere maaltijd. Bekende blends met andere druivensoorten zijn die met Montepulciano, Malvasia Nera of Primitivo. Opvallend met betrekking tot de oogst: van de Negroamaro-druif voor een dikke, volle wijn met een hoog alcoholgehalte is de pluk rond eind oktober, zelfs begin november. Voor een verfijnde en meer gebalanceerde wijn wordt er in de tweede helft van september geoogst en rijpt men de wijn in barrique. SMAAK VAN PUGLIA laat zien waarom het terecht is dat de Negroamaro de lieveling van de wijnbouwers in Puglia is.
       Kenmerken Negroamaro: wijnstreek: Puglia / kleur van de schil: paarsblauw / vinificatiemogelijkheden: medium tannine, licht bitter, strakke smaak, zowel rood als zwart fruit, droge rode wijn / bewaarmogelijkheden: eiklagering meestal tussen 6 en 24 maanden, te bewaren tot 10 jaar na oogstdatum. Zonder hout: tot 4 jaar na oogstdatum / Aangenaam bij: pasta of risotto op basis van tomaten- of vleessaus, wit vlees zonder saus en met saus, rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus.

Aanmelden
Proeverijdeelname is als altijd gratis. Locatie als gebruikelijk: ons distributiepunt/proeflokaal op Havenstraat 59-A in Woerden, helemaal gerenoveerd aan de buitenkant en t.z.t. voorzien van kleurrijke Zuid-Italiaanse promotionele kleuren. Tijd om te proeven: tussen 14.30 en 17.30 uur kunt u de proeftour maken. U kunt uw aanwezigheid (en het aantal personen) doorgeven via najaar@smaakvanpuglia.nl - we kunnen een maximum aantal deelnemers kwijt, om al te grote drukte te voorkomen. U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding. Tot ziens op 25 september!

¨¨¨

X - 2011 


Kunst kijken en wijn proeven op kunstlocatie Havenstraat 59-A

Woerden, 17 augustus juni 2011 - Kunst- en wijnliefhebbers opgelet! Op zaterdag 3 en zondag 4 september vindt voor de 9e keer de Atelierroute Groot Woerden plaats. Kunstenaars stellen die dag hun huis of atelier open voor het publiek. Evenals afgelopen jaar is het proeflokaal/distributiepunt van SMAAK VAN PUGLIA een van de kunstlocaties, waarbij u ‘s middags de mogelijkheid heeft om heerlijke Zuid-Italiaanse wijnen te proeven. U bent van harte uitgenodigd.
 
Van bronzen beelden tot plantaardige kunst en van schilderkunst tot keramiek, veel kunstenaars komen tijdens de Atelierroute Groot Woerden met nieuw werk. En er zijn dit jaar ook weer nieuwe deelnemers. De deelnemende ateliers zijn beide dagen open van 10.00 tot 18.00 uur en herkenbaar aan de rode banier.

Kortingsactie
Op de kunstlocatie in Havenstraat 59-A treft u tekeningen, schilderijen en beschilderde deuren en luiken van Roel van der Bij. Gonny van der Bij-de Kruyf exposeert beelden van albast, serpentijn en steatiet. Evenals voorgaande jaren staat er voor bezoekers die 's middags komen een glas wijn klaar, vanaf 14.00 uur tot sluitingstijd. U kunt op beide dagen zes wijnen uit het assortiment proeven. Speciaal voor dit eerste septemberweekend heeft SMAAK VAN PUGLIA een AANBIEDINGSACTIE met KORTING. De wijn kunt u contant afrekenen en direct meenemen. Wat betreft de aanbieding geldt: op is op!


U bepaalt als bezoeker zelf waar u de route wilt starten. De overzichtstentoonstelling vindt u in de Regiobibliotheek/Kunstuitleen aan de Meulmansweg 27 te Woerden. Alle in het boekje - in elk atelier vindt u een boekje van de Atelierroute Groot Woerden - afgebeelde kunstwerken zijn daar te zien. Om de minder mobiele kunstliefhebber in staat te stellen de ateliers langs de route te bezichtigen, rijdt er een speciale Atelierroutebus langs diverse ateliers. Veel kijkplezier!

¨¨¨

IX - 2011 


Kom ook proeven op zondag 19 juni! 

Woerden, 6 juni 2011 - De proeflijst van de zomerproeverij op zondag 19 juni van 15.00 - 17.30 uur leest u onderstaand. De proeverij is gratis te bezoeken, wel aanmelden i.v.m. max. aantal bezoekers: u kunt uw aanwezigheid (en het aantal personen) doorgeven via zomer-web@smaakvanpuglia.nl. De volledige omschrijvingen van de wijnen vindt u op onze website, onder het tabblad Producten -> NIEUW in ASSORTIMENT.

   
   

VIGNE DI DIOMEDE TROIA ROSATO (Cantine della Bardulia rosé)
100% NERO DI TROIA, IGT 13%
Een dynamische en levendige wijn met een lichte en fijne structuur. Een wijn die je niet alleen 's zomers kunt drinken maar gedurende het hele jaar. Licht neigend naar rode wijn. Lees de volledige omschrijving in NIEUW IN ASSORIMENT (links bovenaan onder het tabblad producten).
€ 6,77 (introductieprijs)

LÉONTINE BIANCO (Cantina Sociale di Barletta wit)
100% SANGIOVESE PUGLIESE, VDT 11,5%
Witte wijn kan ook van blauwe druiven worden gemaakt en dat is precies het geval bij de Léontine Bianco van wijnhuis Cantina Sociale di Barletta. Lees de volledige omschrijving in NIEUW IN ASSORTIMENT (links bovenaan onder het tabblad producten).
€ 6,70 (introductieprijs)

FRATTAROLO MALVASIA MURGIA (Cantina Sociale di Barletta wit)
85% MALVASIA & 15% CHARDONNAY, IGT 11,5%
Qua kleur en geur is de wijn mooi geel, uitgebalanceerd en erg fruitig. Het zoet-zuurtje tijdens de afdronk pas perfect bij... Lees de volledige omschrijving in NIEUW IN ASSORTIMENT (links bovenaan onder het tabblad producten).
€ 5,90 (introductieprijs)

CUOR DI VINO TREBBIANO PUGLIA (Cantine della Bardulia wit)
100% TREBBIANO PUGLIESE, IGT 12%
De wijn krijgt de mogelijkheid om specifieke karakteristieken te ontwikkelen: een delicate bloemengeur. Blijvende geur, fruitig met noten van geel fruit zoals perzik en mispel. Lees de volledige omschrijving in NIEUW IN ASSORTIMENT (links bovenaan onder het tabblad producten).
€ 6,40 (introductieprijs)

ANTENISI ROSSO PUGLIA (Cantina Sociale di Barletta rood)
85% SANGIOVESE PUGLIESE & 15% MERLOT, IGT 12,5%
Wat betreft kleur en geur is de wijn robijnrood en is er sprake van uiteenlopende bosvruchten. De afdronk omschrijft het wijnhuis als "polyfenolisch", waarmee verfijnd en elegant... Lees de volledige omschrijving in NIEUW IN ASSORTIMENT (links bovenaan onder het tabblad producten).
€ 5,95 (introductieprijs)

CUOR DI VINO SANGIOVESE PUGLIA (Cantine della Bardulia rood)
100% SANGIOVESE PUGLIESE, IGT 12,5%
Aangenaam van smaak, vol en licht kruidig, impressies van kersen en rode bessen. De zuren zijn goed in balans, deze wijn bevat lichte tannines waardoor de wijn erg toegankelijk is. Lees de volledige omschrijving in NIEUW IN ASSORTIMENT (links bovenaan onder het tabblad producten).
€ 6,45 (introductieprijs)

VIGNE DELLA DISFIDA ROSSO BARLETTA (Cantine Bardulia rood)
100% NERO DI TROIA, DOC 13%
De donkerste druif in Puglia levert een zeer volle wijn op: mediterraan kruidig, met onder andere tijm, maar ook fruit van bosvruchten, zwarte bessen, braam, truffel en pruim. Lees de volledige omschrijving in NIEUW IN ASSORTIMENT (links bovenaan onder het tabblad producten).
€ 7,95 / € 4,25 voor fles van 0,375 liter (introductieprijzen)

SERRE SALENTO ROSSO (Due Palme rood)
100% SUSUMANIELLO, IG(T)P 13,5%
Eind jaren '70 verdween de druivensoort Susumaniello volledig en pas in 2004 werden wat oude stronken teruggevonden. Er zijn nu slechts drie wijnhuizen die de wijn maken. Lees de volledige omschrijving in NIEUW IN ASSORTIMENT (links bovenaan onder het tabblad producten).
€ 14,95 (introductieprijs)

Aanbieding - OP=OP!
AVARIZIA - SALENTO ROSATO (I 7 Vizi Capitali rosé) 2009
IGT, 70% Negroamaro en 30% Malvasia blend, 13%
Neigt naar rode wijn, dus is geen typische zomerwijn. Neus is miniem, maar de fruitgeur van de wijn heeft een zeer typisch aroma. In vergelijking met andere roséwijnen heeft de Puglia-rosé vanwege de vele zonuren in het algemeen een wat zwaarder alcoholpercentage. Dat maakt de bewaartermijn van deze wijn langer, in ieder geval tot twee jaar na botteling (maart 2010). Op dronk tot maart 2012. Lees de volledige omschrijving in NIEUW IN ASSORTIMENT (links bovenaan onder het tabblad producten).
VAN € 8,22 VOOR € 7,11 -> 3 voor € 20,00

Aanmelden en korting
Tot ziens op zondag 19 juni, u bent van harte welkom! De proeverij is gratis te bezoeken, wel aanmelden i.v.m. max. aantal bezoekers: u kunt uw aanwezigheid (en het aantal personen) doorgeven via zomer-web@smaakvanpuglia.nl. Voor bestellers op de dag van de proeverij geldt iedere 6e fles 50% korting (*). Dat geldt overigens voor al onze wijnen in het assortiment. Kunt u niet aanwezig zijn maar wilt u toch gebruikmaken van de korting? Mail of bel de bestelling voor 22 juni door (de korting werkt niet via de website) en wij zorgen voor een correcte afhandeling. (*) Bij 6 verschillende wijnen geldt 50% van de gemiddelde flesprijs.


¨¨¨

VIII - 2011 


'Consument wil internetwinkel met fysiek verkooppunt' 

Woerden, 6 juni 2011 - Het vakblad Twinkle meldt dat Q&A Research in opdracht van ABN Amro en CBW-Mitex de toekomst van webwinkelen heeft onderzocht. Het onderzoeksbureau concludeert dat webwinkeliers zonder fysiek verkooppunt hun beste tijd hebben gehad. De pure online-bedrijven verliezen op termijn de slag met crosschannel winkeliers. In 2015 wisselt de meerderheid van de Nederlandse consumenten continu tussen de kanalen bij oriëntatie en aankoop.

Het onderzoek ‘Crosschannel retail, de consument van 2015’ is een vervolg op het onderzoek Retail 2020, dat ook door Q&A Research werd uitgevoerd door dezelfde opdrachtgevers. Een van de bevindingen toen: het kanaalconflict (belangenconflict dat is ontstaan tussen partijen die producten distribueren via internet en die dit doen via de detailhande - red.) is anno 2020 passé. ABN Amro en CBW-Mitex melden dit keer dat het kanaaldenken bij consumenten al in 2015 voorbij zal zijn. Quote uit het rapport: 'Consumenten zijn helemaal niet bezig met kanalen. Ze willen zelf bepalen wat ze waar op welke manier en op welk moment willen kopen. De consument betaalt, en bepaalt dus hoe retailers en fabrikanten er samen voor moeten zorgen dat het perfecte productaanbod op de juiste plaats aanwezig is. Samenwerking tussen online- en offline-kanalen is noodzakelijk.' Volgens de onderzoekers is op dit moment 35 procent van de consumenten als een crosschannel koper te beschouwen. In 2015 is dat al 55 procent: het betekent dat er in vier jaar tijd miljoenen Nederlandse crosschannel kopers bij zullen komen, om uit te komen op een aantal dat 57 procent hoger ligt dan nu.

Waarom crosschannel?
De onderzoekers van Q&A Research vroegen de circa 700 respondenten ook waarom hun voorkeur uitgaat naar kopen in een winkel of juist in een webwinkel. De onderzoekers concluderen: 'De combinatie van fysieke winkels en een online-shop lijkt het beste van twee werelden te verenigen. Dit betekent overigens niet dat uw fysieke winkel minder belangrijk wordt. Uw openingstijden heroverwegen kan zeker geen kwaad. Ook de integratie van uw online-kanaal op de winkelvloer lijkt een goed idee.' De stijging van het aantal crosschannel kopers heeft vooral zijn weerslag op het aantal mensen dat alleen nog in de fysieke winkels zal kopen: dat daalt van 55 procent nu tot 37 procent in 2015. Maar het aantal pure internetkopers neemt ook af: van 10 procent nu tot 9 procent over vier jaar, wat de opdrachtgevers van het onderzoek verleidt tot de uitspraak: ‘Alleen online-kopen over zijn hoogtepunt heen’. (Bron: Twinkle - meer over het rapport: lees hier)

¨¨¨

VII - 2011 


Zeven wijnen van twee nieuwe wijnhuizen voor Smaak van Puglia

Woerden, 25 mei 2011 - Smaak van Puglia heeft nu, naast wijnen uit het midden (rotsgronden) en zuiden (schelpengronden) van Puglia nu ook een aantal karakteristieke wijnen uit het noorden van de provincie (met wijngaarden in bergachtig gebied). Andere druivensoorten en dus nieuwe smaken. De verkoop is inmiddels gestart, op 19 juni zullen de wijnen op de proeftafel staan tijdens onze zomerwijnproeverij.

Eind 2009 maakt Smaak van Puglia een rondreis in het noorden van de provincie Puglia. Van de vijf wijnhuizen die worden aangedaan, zijn het in eerste instantie niet de wijnen - veelal niet op voorraad - maar vooral de mensen van Cantine Della Bardulia en Cantina Sociale di Barletta die indruk maken vanwege hun passie voor de wijn die ze maken in Barletta. De wijnhuizen zitten echter midden in de laatste fase van de druivenpluk en de start van de druivenverwerking; te druk om de wijnen te kunnen laten proeven. Begin 2010 vinden twee uitgebreidere ontmoetingen plaats. De eerste (februari) op een regionale wijnbeurs, waarbij de passie tijdens het bezoek ietwat omslaat naar chaotisch vanwege het (te) grote aantal aanwezige wijnboeren (100-plus, en dan overdrijven we niet). Tijdens de tweede ontmoeting in april in Verona tijdens de internationale wijnbeurs Vinitaly kunnen we de wijnen - eindelijk - op een rustige manier proeven, waarna het zaadje wordt gelegd om op termijn samen te gaan werken. Na veel bel- en mailverkeer worden in maart 2011 de puntjes op de i gezet en selecteert Smaak van Puglia zeven wijnen van het consortium (waarin de twee wijnhuizen afzonderlijk opereren) om in Nederland te gaan promoten. Een deel van de laatste botteling van de geselecteerde wijnen vindt eind april plaats, twee weken later hebben we de overheerlijke wijnen in Nederland - en heeft Smaak van Puglia, naast wijnen uit het midden en zuiden van Puglia, nu ook een aantal karakteristieke wijnen uit het noorden van de provincie.
       Wij hopen dat u van de wijnen zult genieten en ze een welkome aanvulling vindt op ons assortiment. De verkoop is inmiddels gestart, op 19 juni zullen de wijnen op de proeftafel staan tijdens onze zomerwijnproeverij - aanmelden: u kunt uw aanwezigheid (en het aantal personen) doorgeven via: zomer-web@smaakvanpuglia.nl. De omschrijvingen van de twee wijnhuizen volgen in het kort hieronder. De wijnen zelf vindt u op onze website, onder het tabblad Producten -> NIEUW in ASSORTIMENT.

Cantine Della Bardulia
"Bardulia" is een afgeleide van "Bardali", een naam uit de Romeinse tijd die je terugziet in oude stenen kunstvoorwerpen: specifiek uitgehouwen druivenplanten - ook terug te vinden in het logo van Cantine Della Bardulia (zie plaatje onderstaand). De naam dook weer op rond 1000 na Christus, tijdens de kruistochten. Bardulia werd een belangrijke tussenstop - “wijnstop” - voor de ridders die onderweg naar het Heilige Land waren. Maar Bardulia kreeg pas echt aanzien tussen 1500 en 1600, als handelsplaats met de Oriënt. Wijnhuis Cantine Della Bardulia werd opgericht in februari 1980 door een groep boeren, die gezamenlijk een coöperatie van druiventelers startte. De eerste jaren produceerde de wijnmakerij enkele uitstekende wijnen die voornamelijk in de regio werden gewaardeerd. De groeiende bekendheid leidde in 1989 tot het opzetten van een grotere productiefaciliteit in Barletta. De klantenkring verbreedde zich geleidelijk naar de gehele provincie. Vandaag de dag heeft de wijnmakerij ruim 17.000 vierkante meter aan druivenranken, veelal bergachtige wijngaarden tussen Bari en Foggia. Met een opslagcapaciteit van 200.000 hl. en jaarlijks meer dan 300.000 kg. druiven heeft het wijnhuis een aanzienlijk marktaandeel in het zuiden van Italië en is er sprake van forse groei van het aandeel in het noorden. Sinds enkele jaren speelt ook de export een belangrijke rol, waaronder nu dus ook Nederland via Smaak van Puglia.

Met betrekking tot de verwerking van de druiven is sprake van hoge kwaliteitsproducten bij gecontroleerde temperaturen, waarbij moderne fabricagetechnieken worden gebruikt - het resultaat van jarenlange ervaring. Toonaangevende productieprocessen, waaronder een efficiënte kwaliteitscontrole ondersteund door een goed uitgerust laboratorium garanderen de samenhang, authenticiteit en structuur van de wijnen. Op dit moment verkoopt Cantine Della Bardulia 70% in Italië en 30% in het buitenland, vooral in Frankrijk en Duitsland. Samen met wijnhuis Cantina Sociale di Barletta en enkele andere wijnmakers die op een private manier wijn maken, vormt Cantine Della Bardulia een consortium. Die is in het bijzonder opgericht om de wijngaarden rond Barletta te beschermen, specifiek die van de DOC-wijn Rosso Barletta.

Cantina Sociale di Barletta
De bekendste druivensoort in de wijngaarden rond Barletta is de Nero di Troia. De naam heeft te maken met de figuur Diomedes uit de Griekse mythologie, een van de belangrijkste Griekse helden van de Trojaanse Oorlog. Diomedes vertrok uiteindelijk naar Puglia, waar hij de steden Brindisium (Brindisi) en Arpus Hippium (een stad tussen Foggia en Barletta) stichtte. De druivensoort die jaren daarna op die laatste plek werd gevonden kreeg bekendheid als “Nero di Troia”, ook wel Uva di Troia. De wijn hiervan gemaakt werd bekend tijdens de emigratie van veel Italianen naar de Verenigde Staten en Australië, begin vorige eeuw. Veel Italianen kochten de wijn in de havenstad Barletta voor de lange reis. De geschiedenis van het wijnhuis begint niet veel later. In 1950 knapt een groep wijnmakers het centrum van Barletta op, waaronder een aantal oude olieraffinaderijen. De stad krijgt aanzien, die vooral internationaal zou kunnen groeien via olijfolie en wijn. Ze besluiten het oude ambacht van olijfolie weer op te pakken en tegelijkertijd alle wijngaarden in de omgeving samen te voegen, om zo gezamenlijk kwaliteitswijn te kunnen maken. Zo ontstaat wijnhuis Cantina Sociale di Barletta. In eerste instantie zijn het vooral de Fransen die de wijn waarderen, waardoor het merendeel van de druiven naar Frankrijk wordt verscheept om Franse wijnen te blenden. Maar de bekendheid van vooral de druif Nero di Troia groeit, waarna investeringen in een eigen productiefaciliteit volgen. De oude, robuuste druivensoort wordt gecultiveerd en krijgt bekendheid als Rosso Barletta DOC.


Vandaag de dag bestaat de coöperatie uit ruim 500 wijnboeren, die gezamenlijk de oude traditie van het wijn maken hebben gemoderniseerd. De filosofie van het wijnhuis is gebaseerd op “identiteit” en “territorium”, waarmee de wens is uitgesproken om de nationale en de internationale markt te veroveren. De bergachtige wijngaarden tussen Bari en Foggia zorgen voor een karakteristieke smaak van de wijnen. Samen met wijnhuis Cantine Della Bardulia en enkele andere wijnmakers die op een private manier wijn maken, vormt Cantine Della Bardulia een consortium. Die is in het bijzonder opgericht om de wijngaarden rond Barletta te beschermen, specifiek die van de DOC-wijn Rosso Barletta.

¨¨¨

VI - 2011 


Mini-wijnproeverij tijdens Ladies Night bij Sport City & Bike Center Woerden

Vrijdag 13 mei: een gezellige avond met veel informatie en aanbiedingen

Woerden, 6 mei 2011 - Smaak van Puglia doet mee aan een gezellige Woerdense avond.


¨¨¨

V - 2011 


Italiaanse wijnen winnen aan populariteit

Mousserende wijn nog steeds in de lift

Woerden, 12 april 2011 - Donderdag 24 maart zijn de onderzoeksresultaten bekendgemaakt van de nieuwe ontwikkelingen in de Nederlandse wijnmarkt (op basis van de verkoop in 2010). Italiaanse, Chileense en Australische wijnen winnen aan populariteit en in het bijzonder mousserende wijn (prosecco) zit nog steeds in de lift. Wellicht is het de laatste keer dat dit jaarlijkse onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Productschap Wijn. Op dit moment beoordeelt de Nederlandse politiek of de Productschappen in de diverse sectoren in Nederland nog bestaansrecht hebben. Eind van het jaar moet alles inzichtelijk zijn en zal worden gekeken of het Productschap Wijn zal worden opgeheven of niet.

Het onderzoek werd dit keer niet uitgevoerd door Trendbox en GfK Panel Services Benelux, zoals in voorgaande jaren. Dit jaar was zowel het kwalitatieve als kwantitatieve deel ondergebracht bij AC Nielsen. Uit beide onderzoeken komt naar voren dat de markt van de wijnverkoop steeds professioneler wordt en meer en meer inspeelt op de consument en zijn behoeften. Kwantitatief blijkt de groei in de verkoopcijfers van wijn vooral te komen uit Chili, Italië en Australië. Waarbij opgemerkt dat wat betreft Italië in het bijzonder de prosecco (en prosecco-achtige wijn) spectaculaire groeicijfers (646 procent!) kan overleggen en inmiddels bijna 10% uitmaakt van het totaal aantal verkochte wijnen qua volume op jaarbasis. Geconcludeerd wordt dat dit vooral ten koste gaat van Franse rode stille wijnen en roséwijnen in het algemeen (daling van bijna 5 procent), waarbij opgemerkt dat bij de laatste resultaten ook de niet al te beste zomer (zon en temperatuur) van 2010 een rol heeft gespeeld. Mousserende wijn is voornamelijk populair in de grote steden, de Randstad, Limburg en Zeeland.

Nieuwe wereld-wijn
In het algemeen zijn de verkoopcijfers van rode wijn stabiel, wit kent een lichte groei. De omzet van wijn uit de nieuwe wereld bedraagt inmiddels 45 procent van het totaal en verwacht wordt dat dit over twee jaar fiftyfifty zal zijn. Chili is de grootste stijger. Italië is in de traditionele, oude wijnwereld als gezegd een groeimarkt. Wat Smaak van Puglia kan bevestigen. Opvallend is dat er bij Italiaanse wijnen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spaanse en Australische wijnen, het minst gebruik wordt gemaakt van promotionele acties.

Aankoopkanaal
Veel mensen kopen hun wijnen nog steeds in de supermarkt (schatting 70 procent), maar een ontwikkeling is zichtbaar dat er overall steeds duurdere wijnen worden gekocht en meer tijd wordt besteed aan de aanschaf van wijn. Dit verklaart ook de groeiende populariteit van wijnspeciaalzaken en internetwijnwinkels. Veelal gaat wat betreft het assortiment de 80/20 regel nog op, wat inhoudt dat 20% van het assortiment, de zogenaamde hardlopers, verantwoordelijk is voor 80% van de omzet. Veelal zijn dit wijnen tussen de 4 en 5 euro. Ook een resultaat dat Smaak van Puglia kan bevestigen. In de supermarkt zijn vrouwen die de wijn kopen procentueel in de meerderheid (60/40). In alle andere kanalen zijn het merendeels mannen (40/60) die de wijn aanschaffen. De mogelijk tot extra tijd (gemak, rustig zoeken) en service (smaakomschrijvingen, mogelijkheden wijn-spijscombinatie) spelen hierbij een grote rol. Maar de mogelijkheid om wijn te kunnen proeven en een fles graag willen vasthouden blijken de belangrijkste redenen om een wijn aan te schaffen – de reden ook dat Smaak van Puglia de wijnverkoop via internet koppelt aan kwartaalproeverijen.

Trends
Het onderzoek vermeldt kort ook enkele trends: bijvoorbeeld nieuwe soorten wijnglazen met een schuin aflopende rand, waardoor de wijn beter kan ademen en de neus meer uit het glas kan opnemen. Ook is er een nieuwe, zogenaamde wijndisk waarop omschreven wordt hoe lang je wijn gemaakt van bepaalde druivensoorten ongeveer kan bewaren. ‘Wine to go’ is verder een nieuwe term: wijn die direct in een glas wordt gebotteld (met een soort afscheurstrip op het glas), wat nog een stap verder gaat dan wijn in flessen van 0,25 of 0,5 liter die ook aan populariteit groeien. De potentie van biologische wijn is nog steeds hoog, waarbij wel opgemerkt dat er nog geen echte 'biologische wijn' is. Het Productschap Wijn laat hierover weten: 'De Europese wijnwetgeving beschrijft op dit moment alleen wijn geproduceerd van biologisch geteelde druiven; biologische wijn is nog geen officiële term.'

Eigen ervaring belangrijkst
Tot slot: in 2010 dronken Nederlanders gemiddeld 21,8 liter wijn per hoofd van de bevolking. 29 procent van de ondervraagden drinkt dagelijks minimaal een glaasje wijn, waarvan een groot deel tussen de twee en drie glazen. Nog altijd is wijn belangrijk is de sociale omgang. In restaurants, bij speciale gelegenheden, met vrienden en familie en lekker gezellig samen thuis worden veelal genoemd als associatie met wijn. De wijn die dan wordt gedronken is veelal op eigen ervaring uitgezocht, en niet zoals zo vaak wordt gedacht met behulp van andere wijnliefhebbers of kenners; andere consumenten en experts spelen lang niet een dergelijk belangrijke rol.

¨¨¨

IV - 2011 


Proeflijst voorjaarswijnproeverij 27 maart

Woerden, 3 maart 2011 - Betreffende de voorjaarswijnproeverij van SMAAK VAN PUGLIA op zondag 27 maart hebben we gekozen voor een gevarieerd aanbod uit ons assortiment wijnen van de wijnhuizen met wie wij al langer samenwerken.

De proeflijst - 8 wijnen (plus) - op deze dag ziet er als volgt uit:

(1) BIANCO SALENTO 1 LTR (Brancasi wit) type-I € 4,90
IGT, MALVASIA / TREBBIANO / GARGANECA BLEND, 11,5 - 12%
Lichte wijn die je makkelijk drinkt, zeer toegankelijk. Wordt veel geschonken als huis-/tafelwijn in een aantal restaurants en op feesten en partijen. Bijna niet te overtreffen prijs-kwaliteitverhouding.
(2) TINAIA SALICE SALENTINO (Due Palme wit) € 8,40 SPECIALE PRIJS PROEFDAG € 7,90
DOC, SALICE SALENTINO CHARDONNAY, 13,5%
Al sinds jaar en dag de topper in het assortiment witte wijn van SMAAK VAN PUGLIA. Heeft diverse awards in en buiten Italië. Is diepgeel van kleur en vol aroma. Een vol boeket, met een fijne en elegante afdronk. Kent een variëteit aan smaken.
(3) IL CASALE BRINDISI ROSSO (Brancasi rood) € 4,65
DOC, 75% NEGROAMARO EN 25% MALVASIA NERA BLEND, 12,5 - 13%
Lichte wijn die je makkelijk drinkt, zeer toegankelijk. Wordt veel geschonken op feesten en partijen (evenementenwijn). Heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Meest verkochte wijn van de SMAAK VAN PUGLIA sinds de (hobby)start van de import eind 2006.
(4) PIGNICEDDA ROSSO (Brancasi rood) € 4,95
IGT, MALVASIA/NEGROAMARO & CABERNET BLEND - 12,5%
Deze nieuwe wijn is halverwege 2009 geïntroduceerd door wijnhuis Brancasi en sindsdien volop in productie - uitermate populair ook bij de Zuid-Italianen. Het betreft een lichte wijn, zeer toegankelijk. Lekker in het voorjaar.
(5) POSEYDON ROSSO DEL TARANTINO (Lizzano rood) € 6,45
IGT, 40% NEGROAMARO 10% MALVASIA NERA, 20% PRIMITIVO & 30% SANGIOVESE BLEND - 13%
Deze geweldige druivenblend van Negroamaro (60%) Sangiovese (30%), Primitivo (20%) en Malvasia Nera (10%) leidt tot een intens rode wijn, rijk aan geuren.
(6) PRIMITIVO LIZZANO (Lizzano rood) € 7,65
100% PRIMITIVO, IGT 13%
Mooie avondwijn bij de ondergaande voorjaarszon... Uit het gebied van de originele Primitivo-druif. De wijn is granaatappelrood/rood van rode bessen en vettig, het boeket intens en vol. De smaak zoet/zuur en droog tegelijk en vol, karakteristiek voor deze druivensoort, mooi gestructureerd ook.
(7) ACCIDIA - SALICE SALENTINO ROSSO (I 7 Vizi Capitali rood) € 11,95
DOC, 85% NEGROAMARO EN 15% MALVASIA BLEND, 14,5%
Mooie afsluitende wijn van de avond. De 'Accidia' (van de zeven hoofdzonden: gemakzucht/traagheid/luiheid/vadsigheid) is dé topper uit het SMAAK VAN PUGLIA-assortiment en de duurste wijn die we hebben, maar is die prijs ook zeker waard. De wijn heeft allereerst twee jaar gerijpt in wijnreservoirs en aansluitend ruim acht maanden op eikenhouten vaten gelegen.
(8) NATURALE DOLCE MANDURIA (Lizzano rood- dessert(port)wijn) € 9,85
DOC, 99% PRIMITIVO DOLCE & 1% MALVASIA FINA BLEND - 14+3% (MONTE MANCO)
Donkerder rood dan deze wijn zul je ze niet veel vinden, maar dat kan ook bijna niet anders gezien de volle, fruitige, zoete afdronk van deze dessert(port)wijn. Diep granaatrood dus, blijft aan het glas kleven. 99% Primitivo Dolce & 1% Malvasia Fina blend, kruidig en mooi gestructureerd. Het wijnhuis spreekt zelf van 'een verleidelijke mix van amandelen, fruit en taart'.

TIP!!! OP=OP: aanbiedingswijnen, taralli & speciale pasta's
Naast bovenstaande wijnen hebben we op de proefdag ook nog eens drie EXTRA wijnen toegevoegd: oudere wijnen waarvan we nog een paar flessen hebben die we in de aanbieding hebben gedaan: 3 flessen voor € 9,99 - OP=OP! Het betreft wijnen die in oktober 2009 zijn gebotteld en waarvan de houdbaarheid door de betreffende wijnhuizen is gegarandeerd tot eind 2011. Neem een proefglaasje en beoordeel zelf.

TARALLI & SCALDATELLE € 1,25 / 2,50
Fiore di Puglia 125 of 250 gram
Heerlijke snacks voor wie gezond wil eten en voor wie lekkere smaak wil combineren met optimale kwaliteit. Diverse smaken.
PAN BRUSCHETTA € 2,25
Fiore di Puglia 200 gram
Brood gemaakt en geroosterd (tarwebloem, water, extra vergine olijfolie, zout, natuurlijke gist). Heerlijk om gewoon zo te eten als voorafje of als bijgerecht, maar veel Italianen eten ze ook met een klein beetje olijfolie, kleine tomaatjes erop, een beetje zout en oregano. Probeer het eens!
PASTA PUGLIESE € 2,99
Fiore di Puglia 500 gram (regionale speciaalpasta)
Net als de taralli's in ons assortiment zijn deze speciale pastasoorten - nauwelijks of helemaal niet verkrijgbaar in Nederland - afkomstig van Fiore di Puglia, die naast hun oorspronkelijke bakkersgerechten nu ook ouderwetse pastasoorten produceren. Die worden op de markt gebracht als "Pasta Regionali", ofwel: pasta uit regio Puglia. Soorten: CAVATELLI, FRICELLI, ORECHIETTE, TROFIE & STROZZAPRETI.

Aanmelden & korting
De proeverij is gratis te bezoeken. Locatie als gebruikelijk: ons distributiepunt/proeflokaal op Havenstraat 59-A in Woerden. Tijd: tussen 15.00 en 17.30 uur kun je de proeftour maken. Aanmelden (aantal personen)  via: voorjaar-web@smaakvanpuglia.nl - we kunnen een maximum aantal deelnemers kwijt - om al te grote drukte te voorkomen. Tot slot: voor bestellers op de dag van de proeverij geldt "iedere zesde fles 50% korting; iedere 12e fles gratis" - niet in combinatie met andere acties van SMAAK VAN PUGLIA. Bij 6 verschillende wijnen geldt: 50% van de gemiddelde prijs. Die korting geldt overigens voor al onze wijnen in het assortiment. Kun je niet aanwezig zijn maar wil je toch gebruikmaken van de proeverijaanbieding? Mail of bel je bestelling voor maandag 28 maart door en wij zorgen voor een correcte afhandeling.

¨¨¨

III - 2011 


Plannen op korte en lange termijn

Woerden, 27 januari 2011 - SMAAK VAN PUGLIA vertegenwoordigt op dit moment zes wijnhuizen, plus een producent van pasta’s en taralli-snacks. Gezamenlijk vullen zij het assortiment met een kleine vijftig wijnen en plusminus vijftien bijbehorende producten. Deze producten zullen in de loop van het jaar verder op de Nederlandse kaart worden gezet. In 2011 staan daarnaast gesprekken met wijnhuizen uit de ontbrekende delen in Puglia op het programma, waarna we zullen bekijken met welke van deze we op termijn in zee gaan.

Met ruim 125 wijnhuizen (dat wil zeggen díe wijnproducenten die jaarlijks minimaal een bepaald aantal liters verkopen) vertegenwoordigt Puglia een behoorlijk groot deel van de Italiaanse wijnproductie - er wordt in het zuiden zelfs gesproken over 40 procent van de totale Italiaanse wijnmarkt en qua aanwezige wijngebieden is dat ook zeker mogelijk. SMAAK VAN PUGLIA heeft 37 van die wijnproducenten inmiddels gesproken en veel van hen ook bezocht. Zoals bekend vertegenwoordigen wij er op dit moment zes, te weten BRANCASI, DUE PALME/ANGELINI (overname), I 7 VIZI CAPITALI, LIZZANO en sinds eind vorig jaar ook RUBINO, met name uit het midden en zuiden van de regio (wijngebieden in de driehoek Bari-Lecce-Taranto). Uiteindelijk willen wij ongeveer acht wijnhuizen representeren, afkomstig uit de gehele provincie. Dat is althans ons streven.

Wijnassortiment anno nu
Op dit moment bestaat het wijnassortiment van SMAAK VAN PUGLIA uit 48 verschillende wijnen, waaronder een aantal wijnen in afwijkende (magnum)formaten. De volledige wijnlijst met de nieuwe prijzen per 1 januari 2011 is te vinden via WIJNASSORTIMENT op de horizontale menubalk van onze website - in overleg met de wijnproducenten zijn sommige wijnen iets duurder geworden, andere juist iets goedkoper. De wijnen zijn afzonderlijk gerubriceerd in PRODUCTEN, in de verticale menubalk links van de site: rode wijn, witte wijn, roséwijn, prosecco- & dessertwijn en magnumformaten. Daarnaast hebben wij daar plaats ingeruimd voor cadeau- en mixpakketten en voor onze aanvullende producten waaronder het gehele jaar door enkele speciale pastasoorten en de inmiddels bekende gezonde zoute snacks ‘taralli’. Ten slotte hebben we een aantal wijnen in de aanbieding: dit zijn verouderde wijnen en wijnen die niet langer door het wijnhuis worden geproduceerd, of wijnen die wij zelf uit het assortiment hebben genomen om ruimte te maken voor nieuwe soorten. Let op! Deze wijnen kosten slechts € 3,50 per stuk, waarbij opgemerkt dat de houdbaarheid in ieder geval is gegarandeerd tot eind 2011. Echt heel veel flessen hebben we overigens niet meer van die wijnsoorten, dus op is op!

In de loop van dit jaar en 2012
Wij bezoeken nog regelmatig nieuwe wijnhuizen en zijn nog met een vijftal producenten uit het noorden van Puglia in gesprek. In tegenstelling tot het midden en zuiden van Puglia (respectievelijk wijngaarden op vooral rotsgronden en zeegronden), wordt het noorden vooral gekenmerkt door heuvels en bergen. Berggronden dus, waardoor er sprake is van andere druivenrassen en wijnen. Het is onze bedoeling om die nieuwe wijnen in de loop van dit jaar of begin 2012 in Nederland te gaan promoten/verkopen. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte van de vorderingen.

¨¨¨

II - 2011 


Planning wijnproeverijen 2011 bekend

Woerden, 27 januari 2011 - De planning van de wijnproeverijen voor 2011 is rond. Evenals voorgaande jaren organiseren wij elk kwartaal een proeverij waarin oude en nieuwe relaties van SMAAK VAN PUGLIA kosteloos een aantal (nieuwe) wijnen uit het assortiment - maximaal tien per proeverij - kunnen proeven. Voor de septemberproeverij is dit jaar, naast de Open Dagen tijdens de Woerdense Atelierroute begin van diezelfde maand, gekozen voor een aparte proeverij.

De planning van de wijnproeverijen van SMAAK VAN PUGLIA voor 2011 ziet er als volgt uit:
- De VOORJAARSPROEVERIJ vindt dit jaar plaats op zondag 27 maart.
- De ZOMERPROEVERIJ is op zondag 19 juni.
- De NAJAARSPROEVERIJ staat gepland voor zondag 25 september.
- De WINTERPROEVERIJ ten slotte kent een datum van zondag 20 november.

Alle proeverijen zijn bewust op de betreffende data neergezet. In het kort wat achtergrondzaken: vanwege de late Paasdagen is de eerste proeverij dit jaar niet net als voorgaande jaren op 2e Paasdag (pas een maand later op 25 maart), maar op 27 maart. Daarentegen kunnen daardoor juist ‘de wijnen voor die Pasen’ een maand van tevoren worden aangeschaft. De proeverij in de zomer vindt twee weken voor het begin van de Zomervakantie Midden-Nederland (die start op maandag 4 juli, week 27) plaats. De Open Wijnproeverij Dagen tijdens de Atelierroute Groot Woerden - in 2011 in het weekend van 3 en 4 september - wordt dit jaar drie weken later gevolgd door de NAJAARSPROEVERIJ op 25 september. De laatste proeverij van het jaar vindt plaats in het op een na laatste weekend van november. Ruim op tijd om de wijnen voor de feestagen in december te kunnen aanschaffen.

Aanmelden en aanbiedingen
Aanmelden: om een juiste inschatting van het aantal deelnemers te kunnen maken, vragen we u van tevoren uw aanwezigheid door te geven (en met hoeveel personen) via: proeverij@smaakvanpuglia.nl - we kunnen maximaal 70 deelnemers kwijt - om al te grote drukte te voorkomen. Hebt u zich al aangemeld, dan hoeft u verder niks te doen - tenzij u geen bevestiging hebt ontvangen - en staat u al op de deelnemerslijst. Hebt u zich ingeschreven en kunt u op het laatste moment toch niet, dan stellen we het zeer op prijs als u ons daarover inlicht. Op die manier kunnen we de geïnteresseerden op de wachtlijst laten weten dat er een plek vrij is gekomen. Tijdens de proeverij hebben we vaak aanbiedingen. Daarover stellen wij u van tevoren op de hoogte - deze aanbiedingen gelden niet in combinatie met andere aanbiedingen.

¨¨¨

I - 2011 


‘Vooral mannen zijn wijnliefhebbers en wijnkenners’

Woerden, 27 januari 2011 - Eind 2010 zijn de onderzoeksresultaten bekendgemaakt van een nieuw marktonderzoek onder ruim duizend wijndrinkers. Hieruit blijkt dat voornamelijk mannen minimaal één keer per week wijn drinken. Krachtige rode wijn is veelal favoriet. De gemiddelde prijs van een fles wijn is € 8,53. In het algemeen is ‘genieten’ de belangrijkste reden om wijn te drinken.

In de periode maart tot en met juli 2010 deed Adfontes Marketing in opdracht van het Productschap Wijn kwalitatief én kwantitatief marktonderzoek. Er werden interviews gehouden met wijndrinkers in de vorm van focusgroepen, samengesteld op basis van leeftijd en geslacht, en dit resulteerde in tien verschillende categorieën. Daarna werd online een vragenlijst uitgezet. In totaal hebben ongeveer 1.250 wijndrinkers meegedaan aan het onderzoek.

Onder de wijndrinkers in het onderzoek is het opleidingsniveau zeer hoog. Zeker tweederde van de respondenten heeft een hbo-opleiding of hoger genoten. Meer dan 90 procent van de ondervraagden drinkt minimaal één keer per week wijn. Dit percentage ligt voor mannen aanzienlijk hoger dan voor vrouwen. 50 procent van de respondenten geeft aan dagelijks wijn te drinken. De favoriete kleur wijn bij zowel mannen als vrouwen is rood. Tweederde van alle respondenten verkiest krachtige rode wijn boven fruitige rode wijn. De respondenten kunnen worden getypeerd als ‘wijnliefhebbers’, dat wil zeggen: consumenten voor wie wijn een belangrijke productcategorie is en die zij frequent consumeren, en waarvoor zij met zorg een aankoopkanaal uitkiezen.

Prijs en soort
Gemiddeld kopen de wijnliefhebbers bijna zeventien flessen per keer (mannen 21 en vrouwen tien). Er wordt gemiddeld € 8,53 aan een fles wijn besteed. Onder vrouwen ligt het aandeel witte, mousserende en roséwijn in hun totale consumptie in vergelijking met mannen hoger. 60 procent van de roséwijn en ruim 65 procent van de mousserende wijn consumeren vrouwen, vooral jonge vrouwen in de leeftijdscategorie 18-34 jaar. Zoete rosé is onder vrouwen in de leeftijdscategorie 18-35 jaar favoriet, de rest van de vrouwen en mannen verkiest droge rosé.

Druivenras
Bij de aankoop van wijn speelt het druivenras een grote rol. Voor mannen geldt dit des te meer: ruim 80 procent van de mannen let op het druivenras bij de wijnaankoop, bij vrouwen geldt dit voor 60 procent. Naast het druivenras speelt ook het land van herkomst bij de aankoop van wijn een zeer grote rol; 75 procent van alle mannen geeft aan hier altijd op te letten. Voor vrouwen geldt dit voor 50 procent. Frankrijk wordt genoemd door ruim een kwart van de respondenten, op de voet gevolgd door Italië (18 procent) en Spanje (13 procent).

Wijn kopen
De respondenten noemen verschillende redenen om wijn te kopen en kiezen hiervoor verschillende aankoopkanalen. Slijterij en wijnspeciaalzaak scoren hoog als aankoopkanalen voor wijn als het gaat om bijzondere etentjes thuis, de feestdagen en voor wijn als cadeau. De supermarkt wordt voornamelijk gekozen om wijn te kopen voor een informeel etentje. Wijnliefhebbers die hun voorraad willen aanvullen doen dat bij de groothandel en via het internet, maar ook bij wijnspeciaalzaak en slijterij.

Reden
In het algemeen geldt voor alle respondenten dat ‘genieten’ de belangrijkste reden is om wijn te drinken. Met de reden ‘om de maaltijd compleet te maken’ scoort de wijnspeciaalzaak als aankoopkanaal het hoogst. Mensen drinken ook wijn ‘om tot rust te komen’. Bij alle respondenten is de wijnkennis hoog, maar mannen achten zichzelf meer wijnkenner dan vrouwen. De mannen in de leeftijd van 35-49 jaar dichten zichzelf de meeste wijnkennis toe.

¨¨¨

XVI - 2010 


SMAAK VAN PUGLIA introduceert een nieuw wijnhuis: TENUTE RUBINO

Woerden, 9 november 2010 - Tijdens de winterwijnproeverij van SMAAK VAN PUGLIA - u kunt zich hiervoor aanmelden via: winterproeverij@smaakvanpuglia.nl - kunt u kennismaken met de wijnen van een nieuw wijnhuis met wie wij een samenwerking zijn aangegaan: Tenute Rubino. Hieronder leest u in het kort meer over deze wijnmakerij, die wijn maakt volgens de “oenologische renaissance van de regio”.

Halverwege jaren tachtig startte de familie Rubino met de wijnmakerij door de overname van een aantal landgoederen in de omgeving van Brindisi. Binnen tien jaar werd Tenute Rubino opgericht. Vandaag de dag heeft dit wijnhuis meer dan 500 hectare in productie, in een gebied - dat van Noord- Salento - bijzonder geschikt voor de wijnbouw. Architect van Rubino is de jonge ondernemer Luigi Rubino. Hij koos voor inheemse soorten van wijnstokken volgens Apulische (Puglia) traditie, ook wel de “oenologische renaissance van de regio” genoemd: Negroamaro, Malvasia Nera & Bianco en Primitivo - later aangevuld met andere aparte wijnsoorten.

Puglia is volgens Rubino de toekomst van de Italiaanse wijnmakerij. Dit is ook wat wijnmakers en economen zeggen en wat onderzoekt uitwijst: “Puglia is een nieuw Eldorado, met de ideale bodem- en klimatologische omstandigheden om unieke en onnavolgbare wijnen te produceren”. Rubino: “Ik werk in de wijnmakerij sinds 1992 maar ben daarvoor altijd betrokken geweest bij alle activiteiten betreffende de productie van groenten, olijven en graan.” Die combinatie maakt dat Rubino originele wijnen produceert. “Vandaag de dag zijn onze wijnen bekend en gewaardeerd over de hele wereld; ze zijn zeker ambassadeurs voor Salento; ze drukken de regio uit waarin ze worden gegenereerd. Wij geloven sterk in de mogelijkheden van dit gebied, in de oorspronkelijke druivenrassen, de rijke bodem, de zee en de lange traditie van wijncultuur.” In tegenstelling tot veel andere wijnhuizen uit Puglia exporteert Tenute Rubino veel wijn: 70% gaat de grens over naar 21 landen, waarvan Nederland - met importeur SMAAK VAN PUGLIA - er nu een van is. Wij geloven in een vruchtbare samenwerking.

¨¨¨

XV - 2010 


Wijnliefhebbers opgelet: winterwijnproeverij op zondag 21 november

Woerden, 28 oktober 2010 - Op zondag 21 november vindt de winterwijnproeverij van SMAAK VAN PUGLIA plaats. Een middag die u gezellig samen, met familie en/of vrienden door kunt brengen, gezamenlijk met een aantal andere wijnliefhebbers.

We hebben over drieënhalve week van 15.00 tot 17.30 uur weer een aantal mooie (winter)wijnen op de proeftafel staan. Een mooi moment om te bedenken waarmee u uzelf, uw vrienden en familie tijdens de feestdagen in december kunt verrassen. Om het u wat makkelijker te maken hebben we een flink aantal suggesties, zodat u er zeker van kunt zijn dat de wijn bij iedereen in de smaak zal vallen.
       Binnenkort leest u meer over de wijnen van de proeverij - waaronder wijnen van een nieuw wijnhuis en een overheerlijke Novello (de eerste wijn van het nieuwe wijnjaar van een van onze bekende wijnhuizen) die u kunt proeven. Die smaakt geweldig, want 2010 is - zo laten de wijnmakers van al onze wijnhuizen weten - een perfect wijnjaar geweest. Het weer was zeer gunstig: in het voorjaar regende het iets meer dan normaal, waardoor de druivenranken volop konden aansterken en groeien. De zomer was vervolgens droog maar niet al te warm, waardoor de druiven zich uitstekend konden ontwikkelen. De maanden september en oktober, belangrijk voor de kwaliteit van de oogst - die ik zelf onlangs heb mogen meemaken bij een van mijn leveranciers - waren voortreffelijk. De druiven konden in een topconditie worden geplukt. Resultaat: een frisse en toch volle "vino novello".

Dit vierde en laatste wijnevenement van dit jaar van SMAAK VAN PUGLIA is, evenals onze eerdere evenementen, gratis te bezoeken. Wel even aanmelden. Locatie is als gebruikelijk: ons distributiepunt/proeflokaal op Havenstraat 59-A in Woerden. U kunt op deze proefmiddag zelf uw tijd en snelheid bepalen; er is geen officiële starttijd, tussen 15.00 en 17.30 uur kunt u de proeftour (gemiddelde duur een ruim uur) maken, onder het genot van wat hapjes waaronder onze inmiddels bekende taralli (typische Zuid-Italiaanse zoute koekjes) van Fiore di Puglia (verkrijgbaar in verpakkingen van 125 gram en 250 gram) - we hebben overigens heerlijke nieuwe tarallisoorten. Daarnaast zullen we nieuwe (onbekende) pasta's presenteren, ook van Fiore di Puglia (verpakkingen van 500 gram).

Aanmelden en aanbiedingen
Aanmelden: om een juiste inschatting van het aantal deelnemers te kunnen maken, vragen we u van tevoren uw aanwezigheid door te geven (en met hoeveel personen) via: winterproeverij@smaakvanpuglia.nl. We kunnen maximaal 70 deelnemers kwijt - om al te grote drukte te voorkomen. Hebt u zich al aangemeld, dan hoeft u verder niks te doen - tenzij u geen bevestiging hebt ontvangen - en staat u al op de deelnemerslijst.
Aanbiedingen: voor bestellers op de dag van de proeverij via de bestellijst geldt "iedere zesde fles 50% korting". Dat geldt overigens voor al onze wijnen. De bestelde wijnen kunt u vanaf ongeveer een week na de proeverij komen afhalen op het distributiepunt (diverse openingstijden) - een afhaalafspraak maken kan ook - of tegen betaling laten verzenden.

Tot ziens op zondag 21 november, u bent van harte welkom. Of anders tot de eerstvolgende mogelijkheid. Kunt u niet aanwezig zijn maar wilt u toch gebruikmaken van de aanbiedingen? Mail of bel - tussen 21 november en 3 december - uw bestelling door en wij zorgen voor een correcte afhandeling.Zondag 21 november: de winterproeverij (gratis te bezoeken, wel aanmelden, max. aantal bezoekers) van SMAAK VAN PUGLIA,
aanmelden via: winterproeverij@smaakvanpuglia.nlVan 15.00 - 17.30 uur.

¨¨¨

XIV - 2010 


Aanbod (eindejaars)geschenkpakketten uitgebreid

Woerden, 22 oktober 2010 - Het aanbod kerstpakketten en relatiegeschenken is ieder jaar weer enorm. SMAAK VAN PUGLIA wil de keuze wat eenvoudiger  maken. Wij hebben net als vorig jaar een prachtig assortiment eindejaarsgeschenken samengesteld, van eenvoudige wijnzakken en draagdozen, tot mooie wijnkokers, - manden en -kisten. En in diverse prijsklassen: van € 5,00 tot € 25,00 (excl. btw). Met uiteraard een wijnbeschrijving. Een aantal bedrijven en particuliere wijnliefhebbers is u al voorgegaan. Klik hier voor een overzicht.

Hoe werkt het informeren naar/bestellen van onze geschenkpakketten? U kunt deze niet online bestellen en afrekenen. Zit er een passend kerstpakket voor u tussen dan kunt u via e-mail uw (bedrijfs)gegevens achterlaten. Wij zullen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om de exacte wensen te bespreken. Uiteraard kunt u, voor vragen of een bestelling, ook direct bellen naar 06-24923394. Tot slot. Wij hebben geprobeerd om een volledig, veelzijdig en betaalbaar assortiment (eindejaars)geschenkpakketten samen te stellen. Toch kan het zo zijn dat het gewenste geschenk er nog niet tussen staat; bij ons is het uiteraard ook mogelijk maatwerkgeschenken te bestellen.

¨¨¨

XIII - 2010 


Nieuw arrangement om wijn te proeven bij SMAAK VAN PUGLIA

Woerden, 21 oktober 2010 - SMAAK VAN PUGLIA heeft onlangs een arrangement toegevoegd: WIJN PROEVEN ARRANGEMENT 1: voor € 13,95 per persoon een wijnproeverij in ons proeflokaal in Woerden. In de praktijk is gebleken dat niet alle groepen altijd voldoende tijd hebben om de uitgebreide proeverijtour te doen, vandaar dat we hebben besloten om ook een wat eenvoudiger arrangement aan te bieden. Er zijn al enkele groepen geweest die het nieuwe arrangement hebben uitgeprobeerd. Dus hebt u met uw bedrijf, club, vereniging of gewoon gezellig met familie of een groep vrienden interesse in een proeverij, maar kunt u er niet al te veel tijd voor uittrekken of wilt u 'm combineren met andere activiteiten, dan is dit nieuwe arrangement wellicht precies wat u zoekt.

Vanaf € 189,50 (exclusief btw) - voor € 13,95 per persoon, met een minimum deelnemersaantal van tien personen en maximaal 35 personen, en € 25,= per uur voor het huren van de ruimte - heeft u op locatie van SMAAK VAN PUGLIA op het distributiepunt in Havenstraat 59-A in Woerden, uw eigen besloten wijnproeverij. In een logische volgorde leert u, samen met uw gasten, uw eigen wijnvoorkeur bepalen. U krijgt zes verschillende wijnen voorgeschoteld: twee witte wijnen, één rosé en drie rode wijnen (andere samenstelling in overleg) die qua smaak en stijl veel verschillen. Vanaf de kleur, geur (neus) tot en met afdronk, inclusief een korte uitleg hoe je wijn nu precies proeft en waarom de Pugliese wijnen zo anders smaken dan veel andere wijnen. De wijnproeverij duurt zo’n anderhalf uur. Naast de wijn zijn er taralli om de smaakpapillen tijdens het proeven te neutraliseren, en wat bijpassende hapjes.

¨¨¨

XII - 2010 


Interview SMAAK VAN PUGLIA in 'Telecommerce' 5-2010

Woerden, 30 augustus 2010 - Op kantoor zakendoen? Voor Erwin van der Bij is dat verleden tijd. De zelfstandig wijnimporteur brengt in Nederland in de praktijk, wat-ie zelf met regelmaat in Zuid-Italië aan den lijve ondervindt. 'Het contact met de klant vinden Italianen heel belangrijk. Ze zijn minder pusherig, leggen je liever in de watten. Het gaat er allemaal wat vrijblijvender aan toe. Heerlijk toch?'
Lees het volledige interview op de website hier.

¨¨¨

XI - 2010 


Stand van zaken Europa: regelgeving biologische wijn en vermelding calorieën op etiket

Woerden, 25 augustus 2010 - Het Wijninformatiecentrum heeft recentelijk laten weten dat het project om te komen tot één uniforme Europese regelgeving omtrent biologische wijnen voorlopig is afgeblazen. Verder heeft het Europese Parlement onlangs ingestemd met een voorlopige ontheffing voor onder andere wijn, wat betreft de vermelding van de hoeveelheid calorieën op het etiket, aldus het WIC.

Uniforme Europese regelgeving voor de vinificatie van biologische wijnen komt er voorlopig niet, zo laat de verantwoordelijke Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling weten. Reden: er bestaat grote onenigheid tussen de betrokken partijen binnen het hiervoor in het leven geroepen permanente comité over eventuele normen waaraan biologische wijn zou moeten voldoen. Het blijkt tot nu toe onmogelijk om een aanvaardbaar en geloofwaardig compromis te bereiken. 
       Met name de toegestane hoeveelheid sulfiet in de wijn is nog steeds een struikelpunt: in het voorstel van de commissie zou dat beperkt worden tot maximaal 100 mg/ltr voor rode wijnen en 150 mg/ltr voor witte en roséwijnen. In alle gevallen betekent dat een reductie met 50 mg/ltr ten opzichte van ‘conventionele' wijnen, zij het met een ontsnappingsclausule voor wijnjaren met bijzondere omstandigheden. Ook behelst het oorspronkelijke voorstel een verbod op of beperking van bepaalde oenologische praktijken (wijnprocedés en -behandelingen), maar blijven andere - hoewel bedenkelijk van aard - juist wel toegestaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wat betreft de vermelding van de hoeveelheid calorieën op het etiket van alcoholische dranken, waaronder ook wijn, heeft het Europese Parlement ingestemd met een voorlopige ontheffing. Voor andere levensmiddelen gaat die verplichting wel in, en dat geldt ook voor het noemen van alle ingrediënten. Het parlement heeft wel aan de Europese Commissie gevraagd een onderzoek uit te voeren onder Europese consumenten welke vermeldingen zij nu wel nuttig vinden met het oog op correcte productinformatie. Vanuit de wijnbouw wordt bezwaar gemaakt tegen het vermelden van calorieën en ingrediënten, aangezien wijn pas sinds 2009 aan nieuwe etiketteringregels is onderworpen en die vragen bij de producenten nog de nodige gewenning. Eerder onderzoek in 2005 wees bovendien uit dat consumenten geen behoefte aan dit soort informatie zouden hebben. De Raad van bevoegde ministers zal pas begin februari 2011 een standpunt in deze kwestie formuleren.

¨¨¨

X - 2010 


SMAAK VAN PUGLIA ‘kunstlocatie met wijnproeverij’ tijdens Atelierroute Woerden

Woerden, 24 augustus 2010 - Kunst- en wijnliefhebbers opgelet! U bent van harte uitgenodigd voor de Atelierroute Groot Woerden ‘10, die over anderhalve week zal plaatsvinden. Dit kunstevenement wordt dit jaar in het weekend van 4 en 5 september voor de achtste keer gehouden in Woerden en de omringende plaatsen Harmelen, Kamerik en Zegveld.

De Atelierroute Groot Woerden ’10 is een fiets- en/of autoroute langs de huizen of ateliers, die kunstenaars tijdens deze dagen voor het publiek openstellen. De route bevat exposities met verschillende kunstvormen, voor ieder wat wils: van brons tot plantaardige kunst, van schilderwerk en fotografie tot keramiek en textielkunst. Meer informatie vindt u op Atelierroutegrootwoerden.nl.

Evenals afgelopen jaar is ook het proeflokaal/distributiepunt van SMAAK VAN PUGLIA een van de kunstlocaties - Roel van der Bij exposeert tekeningen en schilderijen en Gonny van der Bij-de Kruyf beelden van albast, serpentijn of steatiet - en net als vorig jaar staat er voor bezoekers een glas wijn klaar, vanaf 14.30 uur tot sluitingstijd. U kunt op beide dagen enkele wijnen uit het assortiment proeven. Vijf wijnen zijn geselecteerd.

Liefhebbers van wit en/of rosé kunnen de volgende twee wijnen proeven: van wijnhuis I 7 Vizi Capitali (heel toepasselijk met etiketten gemaakt door een restaurateur van Italiaanse fresco’s in oude Pugliese kerkjes) de Chardonnay Salentino Classic Invidia (vol bloemenboeket, met een fijne en elegante afdronk) en de Avarizia Rosato (fruitgeur met een zeer typisch aroma). Rooddrinkers hebben de keuze uit de 100% Negroamaro Del Salento van wijnhuis Brancasi (edele wijn afkomstig van wijnstokken die meer dan 40 jaar oud zijn, rood fruit) en de 100% Primitivo van wijnhuis Lizzano (zoet/zuur en droog tegelijk, erg vol, karakteristiek voor deze druivensoort). Prosecco-genieters en liefhebbers van mousserende wijn hebben de kans om de overheerlijke Dioniso (licht, fruitig) te proeven. Speciaal voor dit eerste septemberweekend heeft SMAAK VAN PUGLIA een KORTINGSACTIE, voor wanneer u een wijn thuis aangenaam verder wilt drinken. U kunt de wijnen tegen contante betaling direct meenemen.

KORTINGSACTIE: de prijzen (0,75 liter-fles, inclusief btw) gelden alleen voor dit kunstweekend:
Chardonnay Salentino Classic Invidia van € 8,20 voor 7,70  -> 3 voor € 22,50 (max. 3 flessen)  
Avarizia Rosato van € 8,11 voor 7,77 -> 3 voor € 22,50 (max. 3 flessen)  
Negroamaro Del Salento van € 6,85 voor 6,55 -> 3 voor € 19,50 (max. 3 flessen)  
Primitivo Lizzano van € 7,65 voor 7,35  -> 3 voor € 21,50 (max. 3 flessen)  
Dioniso Frizzante van € 6,70 voor 6,40 -> 3 voor € 18,50 (max. 3 flessen)  
Voor € 1,50 extra heeft u bovendien een fraai vormgegeven wijntas erbij - normaal € 2,50

Tot ziens op 4 of 5 september.

¨¨¨

IX - 2010 


Vijfjarig bestaan woonwinkel Atelier Authentique opgefleurd met Italiaanse wijnen

Woerden, 23 augustus 2010 - Op zoek naar uiteenlopende, unieke, authentieke interieurspullen? Bij Atelier Authentique in Woerden treft u een mix aan van brocante, nostalgie en trends. Binnenkort bestaat Atelier Authentique vijf jaar. En dat viert de winkel groots in het weekend van 9 en 10 oktober.

Atelier Authentique is een door Ariadne At Home geselecteerde woonwinkel in de binnenstad van Woerden en richt zich op ambachtelijke meubelen die met grote zorg en aandacht zijn gemaakt. ‘Het is onze passie om deze meubelen te laten harmoniëren met verschillende interieurstijlen. Daarbij honoreren wij graag specifieke wensen van onze klanten ten aanzien van kleurstelling, beslag en maatvoering. En daarin schuilt de exclusiviteit en het onderscheid, namelijk Authentique en Uniek’, aldus eigenaar Wim Jongmans. 

Op 9 oktober bestaat de winkel, die als passende slogan ‘Chaleur , nostalgie et romantique à votre portée’ hanteert vijf jaar. Om het 5-jarig jubileum kleur te geven organiseert Atelier Authentique het weekend van 9 en 10 oktober een feestelijke happening, met allerlei extraatjes. Zo krijgen bezoekers die zaterdag en zondag een korting van 15 procent op al hun aankopen. Verder wordt het weekend omlijst met een expositie van schilderingen op oude deuren en luiken door beeldend kunstenaar Roel van der Bij. En ten slotte verzorgt SMAAK VAN PUGLIA op beide dagen vanaf 15.00 uur een wijnproeverij, waarbij de wijnen op de proeftafel die dag speciaal zijn uitgezocht in de sfeer van de ‘schatkamer vol met brocante’, aldus Atelier Authentique.

¨¨¨

VIII - 2010 


Nieuw op de site: assortimentsuitverkoop/aanbiedingen... en een GRATIS wijntas

Woerden, 22 augustus 2010 - Onlangs heeft SMAAK VAN PUGLIA het assortiment nader onder de loep genomen. Om meer aandacht te schenken aan bepaalde wijnen en om ruimte te maken voor nieuwe wijnen - van bestaande en nieuwe wijnhuizen - hebben we enkele veranderingen doorgevoerd. Belangrijkste wijziging: uitverkoop en aanbiedingen!

SMAAK VAN PUGLIA heeft besloten een aantal wijnen uit het standaardassortiment te nemen. Voor deze wijnen hebben we op de homepage een nieuwe plek op de verticale menubalk gecreëerd: Uitverkoop/Aanbiedingen. Klikt u daarop, dan vindt u wijnen die we - zoals de naam al doet vermoeden - in de uitverkoop hebben gedaan, tegen aanbiedingsprijzen. Het kan zijn dat ze uit het assortiment gaan verdwijnen omdat ze qua verkoopcijfers iets achterlopen in vergelijking met de andere wijnen. Maar het kunnen ook uitverkoopwijnen zijn omdat het wijnhuis deze niet langer of voorlopig niet produceert. De reden waarom vindt u na doorklikken in de omschrijving van de betreffende wijn. Tot slot hebben we voor die wijnen ook een speciale actie opgezet: vijf wijnen en 500 gram taralli samen als verpakking in een mooi vormgegeven, GRATIS wijntas.


¨¨¨


VII - 2010 


De waarheid over biologische wijn

Woerden, 4 mei 2010 - De vraag naar biologische producten stijgt. Ook in wijn is deze bio-trend waarneembaar. Als wijnliefhebber kunt u zich afvragen: is er nou werkelijk verschil in smaak (of anders) tussen biologische wijnen en traditioneel gemaakte wijnen? Hoe het antwoord daarop ook luidt, feit is dat steeds meer wijnliefhebbers 'groener' leven en wijnproducenten daarom nadenken over ecologisch vriendelijke wijnbouw. Maar wat is nu precies een biologische wijn?

Om een fabel over biologische wijn maar direct de wereld uit te helpen: nee, er bestaan geen wijnen zonder sulfiet. Dat is omdat sulfiet bij de gisting vanzelf vrijkomt. Wat is sulfiet? Sulfiet is een verzamelterm voor alle stoffen met zwavel. Bij wijn maken heeft het twee functies. Allereerst beschermt sulfiet de wijn tegen oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft. En ten tweede voorkomt het de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat de wijn zuiver houdt. Sulfiet werd door de oude Grieken en Egyptenaren al gebruikt om wijn te conserveren.

Sulfiet is vaak de zondebok als mensen last krijgen van hoofdpijn na wijn. Maar vergeet niet dat allerlei andere etenswaren, vruchtensappen bijvoorbeeld, veel meer sulfiet bevatten dan wijn! Wat betekent sulfiet voor de gezondheid? Met name voor sommige astmapatiënten kan sulfiet al in een hele lage dosering averechts op de luchtwegen werken. Voor de meeste mensen is sulfiet echter een veilige stof, zeker in de minieme concentraties van vandaag de dag. Toepassen van sulfiet in wijn is bovendien aan strenge regels gebonden: voor rode wijn mag maximaal 160 mg./ltr. worden gebruikt en voor witte wijn en rosé maximaal 210 mg./ltr. De meeste wijnen bevatten echter veel minder dan die maxima. Wat betreft de wijnen van SMAAK VAN PUGLIA geldt: de druivenstronken in Puglia krijgen heel veel zon en dat zet zich om in veel natuurlijke suikers in de druiven en dat zorgt weer voor veel alcohol. Door dit (vergeleken met wijn uit andere landen) hoge alcoholpercentage is de sulfietconcentratie laag. In veel wijnen wordt dus maar heel weinig sulfiet toegevoegd en in sommige zelfs helemaal niet, maar de wijn kan wel worden bewaard (afhankelijk van de soort wijn anderhalf tot acht jaar na botteling). Om niet een te hoog alcoholpercentage te krijgen, worden de druiven iets vroeger geplukt dan gebruikelijk. De wijnen zijn dus mooi in balans.

Terug naar de groene wijn: er zijn enkele wijnboeren die uit principe geen sulfiet toevoegen. Wijnen zonder extra toegevoegde sulfiet zijn echter maar beperkt houdbaar, enkele weken of wellicht maanden. Maar let op bij het ontkurken van de fles: de wijn blijf maar een paar uur maximaal op dronk. Wat is dan wel de waarheid over biologische wijnen, of beter gezegd groene wijnen? Er wordt over 'biologische wijn' gesproken als die is bereid uit ecologisch geteelde druiven die met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest, de toepassing van gentechnologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Concluderend: eigenlijk zou er dus niet op een fles moeten staan 'ecologische wijn' (niet biologisch) en geen 'bevat sulfiet' maar 'bevat extra sulfiet', of helemaal niks wanneer er geen extra sulfiet is toegevoegd. (Bronnen: Het Wijninstituut, Productschap Wijn, 2010)

Toevoeging, 27 mei 2010 - In het kader van biologische wijn verduidelijkt Het Productschap Wijn via woordvoerder de heer Oosterbroek: ‘Er komt bij gisting inderdaad sulfiet vrij, dus sulfietvrije wijn zal niet bestaan. Er is ook geen “officiële” biologische wijn, simpelweg omdat er nog geen wetgeving op dat gebied is in de Europese Unie. Momenteel is dergelijke wetgeving in ontwerp, maar dat zal nog een tijdje duren - misschien komt die dit jaar nog ter stemming in Brussel. Wel bestaat de mogelijkheid - maar dat heeft niets met de kwestie van het sulfiet te maken - van “biologisch druiven telen”. Dit betekent dat alle Europese wijn (al dan niet biologisch) aan dezelfde voorwaarden moet voldoen. In het geval van sulfiet is het op dit moment zo dat bij 10 mg of meer per liter op het etiket moet worden vermeld dat de wijn sulfiet bevat. Dit geldt ook voor wijn die wordt geïmporteerd uit derde landen (buiten de EU). Dit is de stand van zaken in Nederland. Er zijn wel landen die intern afspraken hebben over “biologische” wijn, maar zoals gezegd is dat Europees nog niet geregeld - en dus ook niet in Nederland. Tot slot: het ziet er naar uit dat de wetgeving voor biologische wijn lagere sulfietgehaltes zal toestaan dan de huidige wijnwetgeving.’

¨¨¨

2010 


Nationale Wijnweek 2010 van 27 september tot en met 3 oktober 

Woerden, 3 mei 2010 - De Stichting Nationale Wijnweek laat weten dat de Nationale Wijnweek dit jaar plaatsvindt van maandag 27 september tot en met zondag 3 oktober. Deze week heeft als doel wijn één keer per jaar - in het kader van cultuur, kennis en imago - extra in het zonnetje te zetten.

Tijdens de Nationale Wijnweek staan drie thema's centraal: ten eerste het benadrukken en uitdragen van het begrip wijn als cultuurgoed van de samenleving; ten tweede het meer bekendheid geven aan en het verbreiden van kennis over wijn en als derde wellicht belangrijkste thema het bewaken van het goede imago van wijn. SMAAK VAN PUGLIA houdt in dit kader ook een Open Dag op zaterdag 2 oktober van 10.00 tot 14.00 uur.

Wat er die week verder te doen is: op maandag 27 september 2010 organiseert het Productschap Wijn voor de vijfde keer in Den Haag het Symposium Wijn & Marketing (alleen toegankelijk voor wijnimporteurs, producenten en vakpers). Ook presenteert het Productschap Wijn de conclusies van het nieuwe marktonderzoek (van Adfontes Marketing) op het gebied van wijnshoppergedrag (kanaalkeuze voor wijn). Verder worden die week de 'Productschap Wijn Marketing Awards' uitgereikt, mede mogelijk gemaakt door Rabobank International en JF Hillebrand Global Logistics. Verder zal voor wijnprofessionals voor de zesde keer de Nationale Wijndocentendag worden georganiseerd en wordt de ScriptiePrijs Wijn uitgereikt. Kent u iemand die afstudeert aan een Nederlandse Universiteit of Hogeschool in het studiejaar 2009-2010? Attendeer hem/haar op deze scriptieprijs (win een reis). Studenten kunnen hun scriptie tot zondag 8 augustus inzenden.

Tot slot, voorafgaand aan de Nationale Wijnweek vindt op zaterdag 25 en zondag 26 september 2010 traditiegetrouw de Open Dag Nederlandse Wijngaarden plaats. Nederland telt ongeveer 178 wijngaarden die hobbymatig of professioneel wijn maken. Het wijnbouwareaal telt ruim 150 hectare (opbrengst ongeveer 750.000 flessen wijn). Jaarlijks doen zo'n 60 wijngaarden mee aan de open dag. Daarom is dit landelijke evenement dé gelegenheid om een keer een kijkje te nemen in een Nederlandse wijngaard en om Nederlandse wijn te proeven.

¨¨¨

BEURSBEZOEK: VINITALY 2010 (8-12 april)

¨¨¨

V - 2010 


Tweede Paasdag maandag 5 april: voorjaarswijnproeverij SMAAK VAN PUGLIA

Woerden, 5 maart 2010 - Vandaag over precies een maand organiseren wij evenals vorig jaar, bij de start van onze fulltime wijnimport, op 2e Paasdag maandag 5 april een voorjaarswijnproeverij voor wijnliefhebbers.

Als gebruikelijk is deelname aan de proeverij gratis. Om een juiste inschatting van het aantal aanwezigen te kunnen maken en al te grote drukte te voorkomen, vragen we je van tevoren door te geven of je aanwezig zult zijn (en met hoeveel personen) via: voorjaarsproeverij@smaakvanpuglia.nl. We hebben deze maandagmiddag van 15.00 tot 17.30 uur weer een aantal nieuwe wijnen klaar staan, en enkele wijnen die nog niet eerder op de proeftafel stonden. Over de principes van wijn proeven kun je lezen op onze website (menubalk links: 'Alles over de wijnproeverij').

Op moment van schrijven worden de laatste details besproken betreffende de (nieuwe) wijnen en de afleverdatum van het wijntransport dit eerste kwartaal. Verder kunnen we alvast verklappen dat we ook dit jaar weer een of twee nieuwe wijnhuizen aan het assortiment zullen toevoegen, waarmee we weer een groter deel van de Zuid-Italiaanse regio Puglia zullen bestrijken (met nieuwe druivensoorten). Binnenkort meer informatie over de wijnproeverij en het proefassortiment. Aanmelden kan dus nu al via een mail aan: voorjaarsproeverij@smaakvanpuglia.nl.

¨¨¨

IV - 2010 


Het vernieuwde wijnassortiment van SMAAK VAN PUGLIA

Woerden, 4 maart 2010 - Per 1 april (geen 1-aprilgrap) is het volledige assortiment van SMAAK VAN PUGLIA weer beschikbaar.

Waren sommige wijnen de eerste paar weken van het nieuwe jaar tijdelijk niet meer leverbaar, vanaf 1 april  kun je alles weer volop bestellen. Klanten die al een bestelling hebben geplaatst, zullen op de hoogte gebracht worden over de uitlevering. Van een aantal wijnen, die vergeleken met andere wijnen minder goed liepen, relatief te duur waren, of door het wijnhuis niet meer worden geproduceerd, hebben wij afscheid genomen. Om een zo divers mogelijk assortiment te kunnen bieden, is voornamelijk gekeken naar prijs, druivensoorten en klantinteresse. Op de wijnassortimentspagina (rechts op de horizontale menubalk bovenaan) vind je het huidige assortiment. Sommige wijnen zijn iets goedkoper geworden, andere wijnen iets duurder (afhankelijk van de veranderde inkoopprijs). De nieuwe wijnen zullen zo spoedig mogelijk aan het assortiment worden toegevoegd.

Belangrijkste wijziging in het assortiment is de gewijzigde benaming van de Terre Al Sole-wijnen van Angelini. De overname van dit wijnhuis door Due Palme is nu volledig afgerond en dit heeft geresulteerd dat de tijdelijke naam Terre Al Sole is komen te vervallen en de wijnen van dat label nu in ons assortiment staan vermeld onder de naam ‘Negro Negro’. In het kort waarom voor deze naam is gekozen: ‘Negro’ betekent zwart en wordt in relatie met wijn vaak geassocieerd met ‘onesta’ (eerlijk), ‘affidabile’ (betrouwbaar), ‘lussuria’ (lust) en ’potente’ (krachtig), en dat zijn dan ook precies de kenmerken die het wijnhuis aan de wijnen met deze etiketten wil meegeven. Extra zelfs, vandaar de dubbele etiketbenaming ‘Negro Negro’. Op dit moment kent dit label drie wijnen: de primitivo, de negroamaro en de chardonnay. Op termijn zullen daar meer soorten - waaronder een rosé (die hebben we nu nog als laatste botteling van 2009 met Terre Al Sole-etiket) - aan worden toegevoegd.

¨¨¨

BEURSBEZOEK: PUGLIA WINE & LAND 2010 (27-31 januari)

¨¨¨

III - 2010 


De romantiek en uitstraling van de echte kurk

Woerden, 3 maart 2010 - Steeds meer wijnen, van eenvoudige tot exclusievere, worden afgesloten met een schroefdop in plaats van een kurk. In het zuiden van Italië zal dat type flessensluiting voorlopig nog op zich laten wachten. Uit de gesprekken die SMAAK VAN PUGLIA recentelijk voerde met de wijnmakers/vinologen van de diverse wijnhuizen, blijkt dat zij liever vasthouden aan de bekende kurk en daarmee zoeken naar betere sluitmogelijkheden. Waarom? Omdat de opvatting leeft dat de belangrijkste reden van de zoektocht naar alternatieve sluitingen van wijnflessen te maken heeft met de wereldwijde wijnconsumptie. Die is de laatste jaren explosief gestegen en daardoor overtreft de vraag naar kurk het aanbod. Daarnaast heeft de ouderwetse kurksluiting natuurlijk veel meer uitstraling en romantiek. Maar er zijn meer redenen. Zo kunnen óók wijnen die níet met een kurk zijn afgesloten ‘kurk’ zijn.

De kurkeik (in het Latijns: quercus suber) is een boom uit de beukenfamilie, inheems te vinden in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Van zaadje tot eerste kurkoogst duurt maar liefst 40 jaar! De kurk wordt om de acht jaar (soms iets langer) van de stam gepeld en gebruikt voor isolatie, schoenzolen, vloeren, wandbekleding, reddingsboeien en… als afsluiting van wijnflessen.

Wijn is een levend product en zodoende onderhevig aan problemen en fouten, aldus veel wijnmakers en zo ook die in Puglia. Het bekendste en beruchtste probleem van wijn is de ‘kurkfles’ - volgens diverse onderzoeken ongeveer drie procent van de jaarlijkse wereldwijde wijnproductie. Echte kurksmaak is onmiskenbaar: de wijn ruikt muf, chemisch, en is in de mond onaangenaam bitter (*). Echte kurkgeur knalt het glas uit en is direct te herkennen doordat hij de geurpapillen bijna verstikt.
       Minder bekend is echter dat de kurkfles lang niet altijd te maken heeft met de kurk zelf. Kurksmaak, in wetenschappelijk jargon ‘trichlooranisol’ (TCA) genoemd, is het gevolg van een chemische verbinding tussen een schimmel en de wijn in de fles. Die schimmel komt voor in de kurkbast of op de plek waar de wijn wordt gemaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kurkschimmel zich ook in oudere vaten of in geïmpregneerd hout kan ophouden (om die reden wisselen de Zuid-Italianen ook om de vier jaar van houten vaten). Maar ook in stalen opslagtanks of lege flessen. Een wijn kan dus al in een vroeg stadium ‘kurk’ oplopen en dat heeft helemaal niets met ouderdom van de fles wijn te maken.

Dat betekent dus dat ook bij wijn met een schroefdop (stelvin, screwcap), glazen stop (vinolok, glaskurk) of synthetische (kunststof) kurk kan voorkomen en dat de wijn niet goed meer is - en zelfs bij kroonkurken, die ook hun intrede bij het bottelen van wijn hebben gedaan. Dit, in combinatie met het feit dat vooral in de (Zuid-)Italiaanse cultuur het ploppen van de kurk uit de fles voor veel romantiek en uitstraling zorgt, is voor veel Zuid-Italiaanse wijnhuizen de reden om te zoeken naar verbetering van de ouderwetse kurksluiting: langer, korter, dikker, dunner, met meer of juist met minder suiker, of anders. Vooral voor rode wijnen; witte wijnen met synthetische kurk kom je inmiddels mondjesmaat tegen.

Wijn die ‘kurk’ is, onafhankelijk van de sluiting, kun je bij de leverancier/verkoper overigens omruilen, mits de probleemfles natuurlijk niet al half leeg is. Voor wijn in het restaurant geldt dat ook. Gebruik een verdachte wijn ook nooit om saus te maken of om vlees of vis in te braden. Ook daarin proef je de kurksmaak!

(*) Wanneer er een verdenking van kurk bestaat, is enige voorzichtigheid overigens wel geboden: wijnen met veel tannines, met reductie (dat wil zeggen: gebrek aan zuurstof - die wijnen moet je vaak ruim van tevoren openen, die moeten ‘ademen’) of met een uitgesproken mineraalkarakter kunnen een indruk van kurk geven zonder dat daar werkelijk aanleiding toe is. Goed beluchten, door draaien in het glas of overschenken in een karaf, zorgt voor meer duidelijkheid. Door het contact met lucht verdwijnen bepaalde storende geurtjes, kurk echter niet.

¨¨¨

II - 2010 


'Regelmatig een glaasje wijn is goed voor de gezondheid'

Woerden, 2 maart 2010 - Een glas wijn… Veel mensen vinden het lekker, gezellig en genieten er regelmatig van - of van een biertje of een borreltje. Onderzoek van het CBS wijst uit dat 86 procent van de mannen en 76 procent van de vrouwen in Nederland zo nu en dan een glaasje drinkt. Een matige hoeveelheid alcohol is zelfs goed voor de gezondheid. Recentelijk verscheen de brochure ‘Gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie’, op initiatief van de Stichting Alcohol Research. Hierin wordt een overzicht gegeven van de wetenschappelijke stand van zaken ten aanzien van de gezondheidseffecten bij matige alcoholconsumptie. Dit op basis van honderden studies in de afgelopen 30 jaar. In dit bericht enkele belangrijke bevindingen.

De Stichting Alcohol Research (SAR) is een samenwerkingsverband van de brancheverenigingen van bier, wijn en gedistilleerd. De SAR-brochure ‘Gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie’ brengt de resultaten van 30 jaar nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoek overzichtelijk samen.
       Hieruit blijkt ‘dat matige consumptie van alcoholhoudende drank overall een positief effect heeft op de gezondheid van de gemiddelde volwassene’. Ook het drinkpatroon blijkt van invloed te zijn: ‘regelmatige consumptie heeft een positiever gezondheidseffect dan onregelmatige consumptie’. De gevonden gezondheidseffecten hangen samen met alcohol en zijn onafhankelijk van het type alcoholhoudende drank (bier, wijn of gedistilleerd). Ook blijkt dat alcohol, mits dus met mate gedronken, bij veel mensen binnen een gezonde leefstijl past. Niet voor niets heeft de Nederlandse Gezondheidsraad op basis van positieve en negatieve effecten van (matige) alcoholconsumptie aangegeven dat matige alcoholconsumptie in een gezonde leefwijze past. Let wel: de afweging of matige alcoholconsumptie ook in het individuele geval verstandig is, is maatwerk. ‘Het is belangrijk om bij het geven van een op de persoon toegesneden advies over alcoholconsumptie het volledige plaatje in ogenschouw te nemen en rekening te houden met individuele en familiaire risicofactoren’, aldus dr. Henk Hendriks (TNO Kwaliteit van Leven), expert op het gebied van alcoholonderzoek.

Matige consumptie
Onder ‘matige alcoholconsumptie’ verstaat de gezondheidsraad: maximaal één glas per dag voor volwassen vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor volwassen mannen. Een dergelijke matige alcoholconsumptie verlaagt het risico op voortijdig overlijden gemiddeld met maximaal 18 procent ten opzichte van geheelonthouders. Deze verlaging is voor een groot deel toe te schrijven aan het gunstige effect op hart- en bloedvaten. Bij consumptie van meer dan respectievelijk twee en vier glazen per dag verdwijnt dit effect en wordt het negatief.
       Bij de totstandkoming van het advies maximaal één glas per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen heeft de raad een afweging gemaakt tussen zowel de positieve als de negatieve effecten van (matige) alcoholconsumptie. Het alcoholpercentage van diverse alcoholhoudende dranken (wijn, bier, gedistilleerd) loopt uiteen, maar de grootte van de bijbehorende standaardglazen is hierop aangepast; een standaardglas alcoholhoudende drank dat tot het juiste niveau is volgeschonken, bevat ongeveer 10 gram alcohol. Bij het drinken van te grote hoeveelheden alcoholhoudende drank worden de positieve gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie geleidelijk aan overtroffen door de negatieve effecten (alcoholmisbruik). Dit kan uiteindelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en wordt daarom in alle gevallen sterk afgeraden.

‘Matige alcoholconsumptie’ is overigens niet altijd hetzelfde als ‘verantwoorde alcoholconsumptie’. In sommige situaties houdt ‘verantwoord’ in dat er helemaal geen alcohol moet worden geconsumeerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij minderjarigen, bij vrouwen met een actieve zwangerschapswens of vrouwen die zwanger zijn, in combinatie met verkeersdeelname of bij het bedienen van machines. Ook bij bepaalde medicijnen en bij bepaalde ziekten is het advies 'geen alcohol'. Maar er zijn meer situaties denkbaar. Persoonlijk advies hierover kan het beste worden gegeven door een specialist, zoals de eigen (huis)arts of een diëtist.

Drinkpatroon
De laatste jaren komen er steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen dat niet alleen de gemiddelde wekelijkse alcoholconsumptie een rol speelt, maar dat ook het ‘drinkpatroon’ van grote invloed is op de gezondheidseffecten. Een gelijkmatige (dagelijkse) alcoholconsumptie is gunstiger dan alleen op weekenddagen alcohol drinken, ook als op weekbasis de totale hoeveelheid hiermee onder de zeven (vrouwen) tot veertien (mannen) glazen per week blijft.

Al eerder opgemerkt maar nogmaals voor de duidelijkheid: wat voor de gemiddelde bevolking geldt, hoeft niet per definitie goed te zijn voor een individu. Denk bijvoorbeeld aan mensen uit een familie met een alcoholverslavingsproblematiek, of mensen met een verhoogd risico op andere ziektebeelden. Ook moet worden voorkomen dat het eerder genoemde dagelijkse drinkadvies wordt opgevat als een vrijbrief tot overmatig drinken. Tot slot: geheelonthouders worden niet aangemoedigd om alsnog (met mate) alcohol te gaan drinken.

Meer weten? U kunt de brochure ‘Gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie’ aanvragen door een mail te sturen naar brochure-gezondheid@smaakvanpuglia.nl.

¨¨¨

NIEUWS I - 2010 


Nieuw online-platform voor Nederlandse wijnprofessionals

Woerden, 15 januari 2010 - Sinds 8 januari is www.winebusiness.nl actief, een nieuwe website voor wijnprofessionals in Nederland. Deze site biedt volgens initiatiefneemster Charlotte van Zummeren (zie foto) het laatste nieuws op wijngebied uit binnen- en buitenland en wil het referentiepunt zijn van de internationale wijnhandel in Nederland. Ook doet het online-platform verslag van wijnproeverijen van importeurs en landenbureaus in Nederland en van internationale wijnbeurzen. Via interviews met professionals zoekt Winebusiness.nl naar achtergronden en de grenzen van het vak. In columns wordt verband gelegd tussen wijn en allerlei actualiteiten. Daarnaast zullen columnisten van naam en faam in de wijnbranche op geheel eigen wijze hun bijdrage leveren. Van Zummeren is sinds 2007 wijnjournaliste van onder meer 'Wijnplein' en 'Telegraaf Weekmedia'. Van origine politicoloog volgde zij in 2005 de Wijnacademie en aansluitend de Academie van Gastronomie van Peter Klosse. In 2007 startte ze de Diploma Course van de Wine & Spirits Education Trust, die ze dit jaar verwacht af te sluiten.

¨¨¨

NIEUWS XVII 


December: wijngeschenkenmaand!

Woerden, 1 december 2009 - Het aanbod kerstpakketten en relatiegeschenken is enorm, vandaar dat wij de keuze wat eenvoudiger willen maken. Speciaal voor onze klanten en relaties heeft SMAAK VAN PUGLIA een aantal prachtige eindejaarsgeschenken samengesteld: klik links op het tabblad Eindejaarsgeschenken voor een overzicht. Een aantal bedrijven en particuliere wijnliefhebbers is u al voorgegaan. Hoe werkt het bestellen van onze geschenkpakketten? U kunt deze niet online bestellen en afrekenen. Zit er een passend kerstpakket voor u tussen dan kunt u via e-mail uw (bedrijfs)gegevens achterlaten. Wij zullen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om de exacte wensen te bespreken. Uiteraard kunt u, voor vragen of een bestelling, ook direct bellen naar 06-24923394. Tot slot. Wij hebben geprobeerd om een volledig, veelzijdig en betaalbaar assortiment kerstpakketten samen te stellen. Toch kan het zo zijn dat het gewenste kerstgeschenk er nog niet tussen staat. Bij ons is het uiteraard ook mogelijk maatwerkgeschenken te bestellen.


Wijnen proeven in december
In december kunt u elke zaterdag, en enkele andere dagen rond de feestdagen, gratis twee ‘wijnen van de maand’ komen proeven tussen 15.30 en 17.00 uur:
- zaterdag 12 december (wit en rood)
- zaterdag 19 december (wit en rosé)
- woensdag 23 december (rood en wit)
- donderdag 24 december (rood en wit)
- dinsdag 29 december (rood en wit)

NIEUWS XVI 


Accijns wél, (onze) prijzen níet omhoog

Woerden, 30 november 2009 - Zoals u wellicht vanuit de media al heeft vernomen, komt er een verhoging van 2,95% van de accijns op wijn. Zo heeft de Tweede Kamer begin november besloten. Het voorstel voor deze accijnsverhoging kwam geheel onverwacht. Het Productschap Wijn en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren hebben tevergeefs een klemmend beroep gedaan op de Staatssecretaris van Financiën en de Vaste Commissie Financiën van de Tweede Kamer om af te zien van de voorgestelde wijnaccijnsverhoging. De wetswijziging moet de Eerste Kamer nog passeren, maar verwacht wordt niet dat die de wijziging zal tegenhouden. 1 februari is als datum door de overheid gekozen om problemen in de nasleep van de feestagen te voorkomen. Ondanks de accijnsverhoging, zullen de prijzen van SMAAK VAN PUGLIA niet omhoog gaan. Daarvoor is de wijziging - omgerekend iets meer dan drie cent per fles op de inkoopprijs - minimaal. Enkele andere wijnverkopers hebben aangekondigd de accijnsverhoging wel door te berekenen in de verkoopprijs naar de klant, en wel vijftien cent per fles.

NIEUWS XV 


Mengen van druiven leidt tot ‘nep-rosé’

Woerden, 29 november 2009 - Het WIC meldt dat na de Fransen nu ook in Italië verontwaardigd is gereageerd op plannen van de Europese Unie om de productie van rosé toe te staan door het mengen van witte en rode wijn. Op dit moment moet een rosé worden gemaakt van blauwe druiven die ofwel snel worden geperst (net als witte druiven) zodat er nauwelijks of geen inweking van de schil met het sap kan plaatsvinden, of door het laten ‘bloeden’ van rode wijn aan het begin van de vergisting wanneer er nog maar een weinig kleurstof is afgegeven. Mengen van witte en rode wijn geeft wel een roze kleur, maar niet de typische eigen smaak van rosé. De overweging van de EU om dit procedé toch toe te staan is van concurrentiële aard. Buiten Europa mag het namelijk al wel. De beroemdste uitzondering op de regel dat mengen taboe is, is de productie van mousserende rosé. In een gebied als de Champagne gebeurt dat vaak door aan een witte wijn een beetje rode wijn toe te voegen. Ook de Zuid-Italiaanse wijnhuizen met wie SMAAK VAN PUGLIA samenwerkt, hebben negatief gereageerd op de plannen van de EU. Juist de Zuid-Italiaanse rosé (in de zomerperiode in Puglia goed voor bijna 45% van de verkoop), zal hiervan de dupe worden.

NIEUWS XIV 


'Elke dag twee glazen wijn'

Woerden, 28 november 2009 - Wist u dat een half glas wijn uw leven met enkele jaren verlengt? De Telegraaf meldde dit onlangs naar aanleiding van een Nederlands onderzoek. Een kleine hoeveelheid alcohol per dag blijkt het gezondst te zijn. Goed nieuws dus voor de wijnliefhebber met het ‘drink met mate’-principe. De Wageningse wetenschapper Martinette Streppel onderzocht wat de gevolgen zijn van maximaal twintig gram alcohol per dag (omgerekend twee glazen) op de levensverwachting. Uit haar ‘Zutphen-studie’ komt naar voren dat de consumptie van twee glazen wijn, bier of een ander alcoholhoudend drankje de levensverwachting verlengt met ruim twee jaar in vergelijking met geheelonthouders. Bij mensen die meer dan deze hoeveelheid per dag drinken, gaat de levensverwachting iets omlaag. Het onderzoek wijst verder uit dat wijn beter voor de levensverwachting is dan bier.

NIEUWS XIII 


Najaarsproeverij & Novello Wijnfeest: beeldimpressie zondag 15 november

Woerden, 24 november 2009

NIEUWS XII 


Interview SMAAK VAN PUGLIA op 'IKKI'

Woerden, 23 november 2009 - Erwin heeft het roer omgegooid. Nadat hij 12 jaar als redacteur / journalist werkte, besloot hij zijn baan op te zeggen. Erwin is nu fulltime importeur van wijnen uit Italië, Puglia om precies te zijn.
Lees het volledige interview op de website hier.
NIEUWS XI 


Interview SMAAK VAN PUGLIA in 'La Cucina Italiana'

Woerden, 14 oktober 2009 - Puglia is een van de minst bekende regio's van Italië. Het staat misschien nog het meest bekend om de enorme productie van olijven. Het klimaat is echter ook perfect voor wijndruiven en in het zuidelijke deel worden ze veel, heel erg veel, verbouwd. Erwin van der Bij haalt de wijnen naar Nederland.
Lees het volledige interview in het oktobernummer van het maandblad 'La Cucina Italiana' hier.

NIEUWS X 


Vino Novello te koop vanaf 6 november, levering vanaf 13 november 

Woerden, 13 oktober 2009 - PW/WIC (Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum) heeft laten weten dat de deblokkeringdatum van de Vino Novello 2009 op 6 november is gesteld. Dat betekent dat de Italiaanse primeurwijnen vanaf die vrijdag 0.01 uur in Nederland in de handel mogen worden gebracht. Zo ook bij SMAAK VAN PUGLIA. De Novello kun je vanaf die dag via de website, telefonisch, per e-mail of fax bestellen, en zal vanaf donderdag 13 november worden uitgeleverd op het distributiepunt op Havenstraat 59-A in Woerden. Bestellingen kunnen vanaf die 13e ook direct op het distributiepunt worden gedaan en meegenomen. Zondag 15 november kun je de Novello ook komen proeven tijdens het Novello Wijnfeest / Najaarswijnproeverij: tussen 14.00 en 19.00 staat de Novello klaar, naast enkele andere nieuwe wijnen in het assortiment van SMAAK VAN PUGLIA. Meer informatie over deze wijnproeverij in onderstaand nieuwsitem IX.

NIEUWS IX 


Novello Wijnfeest: zondag 15 november bij SMAAK VAN PUGLIA

Woerden, 2 oktober 2009 - Zondag 15 november plant SMAAK VAN PUGLIA tijdens de Najaarsproeverij, in de traditie van de Zuid-Italiaanse wijnhuizen, een Novello Wijnfeest. Tijdens dit evenement kun je van 14.00 tot 19.00 uur van een aantal Puglia-wijnhuizen de 'nieuwe wijn van het jaar'- de Vino Novello - komen drinken, tegen een kleine vergoeding - maar wel volle glazen (*). De Novello die je lekker vindt kun je na afloop direct meenemen. Van de Novello's hebben wij een aantal dozen op voorraad. Eveneens staan er op de proeftafel enkele nieuwe wijnen uit ons assortiment, zoals gebruikelijk gratis te proeven - met proefglazen. Meer weten of aanmelden? Stuur een mail naar novello@smaakvanpuglia.nl. Dan kunnen wij een inschatting maken van het aantal deelnemers. (* 4 november, red. - In tegenstelling tot eerdere communicatie zijn de (proef)glazen Novello ook kosteloos.)

NIEUWS VIII 


Onderzoek ‘De beleving van wijn’:  status, genieten, luxe, ontspanning, kwaliteit, intellect en gezelligheid

Woerden, 1 oktober 2009 - Onderzoeksbureau Trendbox BV bracht, in opdracht van het Productschap Wijn, de beleving van wijn onder vier verschillende generaties wijndrinkers in kaart en maakte deze week de resultaten bekend tijdens het Symposium Wijn & Marketing 2009 in het World Forum in Den Haag. Het onderzoek is onder meer dan duizend wijndrinkers in de leeftijd van 16 tot en met 65+ gehouden. De onderzoeksresultaten zijn volgens de onderzoekers opmerkelijk te noemen. Bij zowel mannen als vrouwen is duidelijk waarneembaar dat het beeld dat zij van wijn hebben een hoog aspiratieniveau bevat. Waarden als status, genieten, luxe, ontspanning, kwaliteit, intellect en gezelligheid worden door vrijwel iedereen genoemd.

De onderzoekers zien duidelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Voor de gehele populatie geldt dat mannen wijn vaak meer dan alleen maar als een product zien. Wijn is iets speciaals waar je extra aandacht aan geeft en waar je veel kennis over wilt opdoen. Bij mannen roept wijn associaties op zoals status, diepgang, klasse, verfijnd en culinair. Vrouwen daarentegen zien wijn als beleving. Zij vinden dat wijn bij een prettige en plezierige gelegenheid hoort, maar daar wel ondergeschikt aan is. Vrouwen associëren wijn met eten, romantiek, gezellig thuis en vakantie. Daarnaast is wijn voor vrouwen synoniem voor vrienden, feest, uitgaan en samen zijn.

De opmars van de consumptie van wijn in de afgelopen 30 jaar is ook nader in kaart gebracht. Naast een toename van de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking, is de totale groei onmiskenbaar verbonden met de gemiddelde leeftijd waarop de consument regelmatig wijn is gaan drinken. Ligt die voor de vijftigplussers in het onderzoek rond 35 jaar, bij de respondenten onder de 35 jaar ligt deze leeftijd rond 23 jaar. Op basis hiervan kan worden gesteld dat wijn is gedemocratiseerd en een mogelijke ‘oubollige’ of elitaire connotatie voorgoed is kwijtgeraakt. De nieuwe generatie wijndrinkers kijkt respectvol tegen het product wijn aan en wil daar kennis over opdoen.

De momenten waarop de Nederlander wijn drinkt en welke ‘kleur’ men drinkt blijkt zeer afhankelijk van sexe en leeftijd. Wijn wordt veel geconsumeerd bij het avondeten, slechts 18 procent van de ondervraagden geeft op nooit wijn bij het avondeten te consumeren. In lijn hiermee zien we dat wijn de populairste drank is bij heel veel verschillende soorten maaltijden. In het algemeen geldt dat ook bij jongvolwassenen wijn al als integraal onderdeel van menige maaltijd wordt gezien. Wijn geeft de maaltijd een bepaald extra, een zeker cachet. Een gewone maaltijd wordt bijzonder met wijn erbij. Met wijn slaag je erin je leven wat hedonistisch te maken. Bovendien toon je met wijn goed gastheerschap als er mensen mee-eten.

Naast de geëigende combinaties van rode wijn bij biefstuk en witte wijn bij witvis en mosselen, valt op dat consumenten steeds vaker een kleur wijn kiezen bij een bepaalde maaltijd die niet per definitie door het vak wordt geadviseerd. Voor de helft van alle respondenten geldt: ‘Het maakt niet uit welke wijn je bij het eten drinkt, als de wijn maar lekker is.’ Het drinken van een rode wijn bij vis komt dan ook regelmatig voor en wordt niet langer als vreemd beoordeeld.

In het algemeen geldt dat witte wijn populairder is bij vrouwen. Mannen geven de voorkeur aan rode wijn. Voor de jongste categorie wijnconsumenten echter, in de leeftijd van 16-24 jaar, geldt dat zowel bij mannen als bij vrouwen, witte wijn populairder is. Daarnaar gevraagd, blijkt witte wijn bij uitstek de ‘instapkleur’ te zijn. In het geheel geldt dat rode wijn meer liefhebbers kent dan witte wijn.

De door mannen voor wijn genoemde alternatieve alcoholische dranken zijn bier, jenever, whisky en buitenlands gedistilleerd. Voor vrouwen zijn dit port en likeur. Voor mannen tot 50 jaar geldt dat ze dit alternatief vaker drinken dan wijn. Vrouwen drinken vooral wijn: van de vrouwen tot 35 jaar drinkt circa 50 procent vooral wijn als alcoholische drank, bij vrouwen boven de 35 jaar ligt dit percentage op circa 70 procent. Kijkend naar de personalia valt op dat qua leeftijd tot 35 jaar er meer vrouwen zijn die wijn consumeren, terwijl in de leeftijdsgroep 36-65 jaar dit meer mannen zijn.

Sluitstuk van het onderzoek: de uitmonstering en verpakking van wijn en de invloed daarvan op kwaliteits- en prijsperceptie en aankoopintentie. Opvallend resultaat daarbij is dat het merendeel van de respondenten wijnflessen met relatief klassieke etiketten een hogere aankoopintentie toekennen. Deze wijnflessen percipiëren zij bovendien als kostbaarder in vergelijking tot flessen met modernere etiketten.

NIEUWS VII 


Assortiment SMAAK VAN PUGLIA up to date en uitgebreid

Woerden, 30 september 2009 - Het assortiment van SMAAK VAN PUGLIA is weer up to date. Wijnen die tijdelijk niet leverbaar waren, hebben we weer voldoende op voorraad. Uitlevering van tijdelijk niet leverbare wijnen is gestart. Benieuwd naar het assortiment? Klik hier voor het overzicht. Op het distributiepunt in Havenstraat 59-A in Woerden staat het merendeel van de wijnen geëxposeerd. Van iedere wijn is daar tevens een bepaald aantal voorradig, voor wie direct wijn wil meenemen (tegen contante betaling). Vanaf dinsdag 13 oktober hebben we nieuw in het assortiment: twee volle rode wijnen en een Prosecco-achtige witte wijn:

TENUTA ALBRIZZI, CABERNET SAUVIGNON/PRIMITIVO-BLEND
SALENTO ROSSO IGT, 13,5%
Nieuw in het SMAAK VAN PUGLIA-assortiment van wijnhuis Due Palme is de Tenuta Albrizzi Salento Rosso, winnaar van de Gouden Medaile op het Wijnconcours van Brussel in 2008. Een blendwijn van wijnmaker Angelo Maci die je niet vaak tegenkomt, van handgeplukte Cabernet Sauvignon- en Primitivo-druiven (50/50-verdeling). De druiven, met een laag rendement verbouwd, rijpen gedurende zes maanden op nieuwe eikenhouten vaten. De reuk en geur van de wijn leidt je naar nieuw eikenhout in combinatie met gestoofd fruit. De smaak is vol, rond en zacht; de afdronk lang en romig met vanille- en karamelnasmaak. Een heerlijke wijn bij kruidige gerechten, pizza’s of stevige pasta’s. Het betreft hier een wijn die vanaf de botteling al goed op dronk is, maar ook een echte bewaarwijn: indien gewenst zelfs tot zeven jaar na de oogst. Kortom een heerlijke volle, smeuïge rode wijn, een topper in zijn prijsklasse! Advies: ontkurk de fles ten minste twee uur van tevoren en serveer de wijn bij een temperatuur van rond de 18 °C. Conserveren: liggend.
Introductieprijs: € 8,45

TENUTE SAN MARCO SALENTO PRIMITIVO
SALENTO ROSSO IGT, 13,5%
De Tenute San Marco Primitivo betreft een nieuwe Salento Rosso-wijn van wijnhuis Due Palme gemaakt van volwassen druiven geplant in een van de oudste wijngaarden in het zuiden van Italië. De intensieve druivenselectie leidt tot een rode volle wijn met een geweldig body en een dieprode kleur. De brede geur van de wijn maakt je nieuwsgierig, de smaak is droog met een lichte tannine, de afdronk zacht en teder en zeer fruitig. Deze typische Primitivo met een (te) eenvoudig etiket heeft zes maanden licht geroosterd op Franse eikenhouten vaten gelegen. Angelo Maci is de bekende wijnmaker van deze wijn, die perfect past bij gebraden wild en kaas. Advies: ontkurk de fles ten minste twee uur van tevoren en serveer de wijn bij een temperatuur van rond de 19 °C. Het wijnhuis geeft aan dat dit een echte bewaarwijn is, zelfs langer dan vijf jaar bewaren is veelal mogelijk. Conserveren: liggend.
Introductieprijs: € 8,95

AIRONE VINO FRIZZANTE
SALENTO IGT, 11,5%
De naam Prosecco mag in principe alleen worden gebruikt voor wijn uit het gebied ongeveer 50 kilometer ten noorden van Venetië in de regio Veneto, maar ook de nieuwe wijn Airone Vinno Frizzante van wijnhuis Brancasi is mousserende wijn gemaakt volgens de speciale Prosecco-methode, beter bekend als de 'méthode Charmat' of 'cuve close', alleen op basis van Chardonnay-druiven. De methode houdt in dat de tweede gisting gesloten plaatsvindt, waarbij het door die gisting geproduceerde koolzuurgas oplost in de wijn. Dit geeft de wijn zijn frisse, schuimige mousse. De witte wijn is strokleurig en kan worden omschreven als fruitig, onderscheidend, delicaat, evenwichtig, levendig en zeer aangenaam. Als vanzelfsprekend een utstekend aperitief, maar ook heerlijk bij soepen en zeevruchten. De Airone kun je ongeveer twee jaar bewaren. Je kunt de wijn alleen daarna nog wel drinken, maar de bubbels worden minder en de afdronk slapper. Serveer op een temperatuur rond de 6 tot 8 °C. Bewaren: staand of liggend.
Introductieprijs: € 6,90

NIEUWS VI 


Nationale Wijnweek 2009

Woerden, 29 september 2009 - De Nationale wijnweek, dit jaar van maandag 28 september tot en met zondag 4 oktober 2009, is een initiatief van de Stichting Nationale Wijnweek in samenwerking met het Productschap Wijn. In deze stichting is de gehele Nederlandse wijnbranche vertegenwoordigd. Het doel van de stichting is drieledig: allereerst het benadrukken en uitdragen van het begrip wijn als cultuurgoed van de samenleving; ten tweede het bewaken van het goede imago van wijn bij de consument en ten derde het meer bekendheid geven aan en het verbreiden van de kennis over wijn. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door wijn ten minste een keer per jaar extra in het zonnetje te zetten. Tevens ondersteunt, coördineert en begeleidt de stichting door anderen ontwikkelde activiteiten op het gebied van wijn. In aansluiting op de Nationale Wijnweek 2009 heeft SMAAK VAN PUGLIA de week volgend op die week, van 5 t/m 11 oktober, een speciale actie: 5 procent korting op alle aankopen! Dat geldt voor alle aankopen, online, via e-mail, telefonisch of op het distributiepunt in Havenstraat 59-A in Woerden.
NIEUWS V 


Open Wijnproeverijen in Havenstraat 59-A tijdens Woerdense Atelierroute

Woerden, 31 juli 2009 - Op zaterdag 5 en zondag 6 september stellen kunstenaars tussen 10.00 en 18.00 uur hun werk tentoon voor belangstellend publiek tijdens de Atelierroute Groot Woerden. De route - deelnemende ateliers zijn herkenbaar aan een rode banier - bevat exposities met voor ieder wat wils; van brons tot plantaardige kunst, van schilderwerk en fotografie tot keramiek en textielkunst. Ook het distributiepunt van SMAAK VAN PUGLIA op Havenstraat 59-A is ingericht als atelier, voor de kunstenaars Annette Jacobs-Werkhoven (kunstvormen schilderen en vilten), Roel van der Bij (tekeningen en schilderijen) en Gonny van der Bij-de Kruyf (beelden van albast, serpentijn of steatiet). Meer over deze en andere kunstenaars leest u op de website van Atelierroute Groot Woerden.

Voor de kunstliefhebbers die op 5 en 6 september tussen 14.00 en 18.00 uur de tijdelijke galerie in de Havenstraat bezoeken staat er een glas wijn klaar. Bezoekers kunnen kiezen uit - rood - een licht wijntje de Il Casale Brindisi Rosso van wijnhuis Brancasi, de iets zwaardere, zeer toegankelijke Red Brindisi Negroamaro/Malvasia Nera-blend van wijnhuis Due Palme en de zware, gerijpte wijn Primitivo Del Salento Salome’ van Brancasi. Liefhebbers van witte wijn kunnen kiezen uit de Tinaia Salice Salentino van Due Palme en de Invidia of Chardonnay Classic van wijnhuis I 7 Vizi Capitali.

SPECIAAL VOOR DIT SEPTEMBERWEEKEND heeft SMAAK VAN PUGLIA een KORTINGSACTIE: flessen van deze wijnen en enkele andere wijnsoorten staan klaar voor wanneer u een wijntje thuis aangenaam verder wilt drinken. U kunt contant betalen.

De volgende prijzen (0,75 liter-fles) gelden alleen voor dit kunstweekend.
- IL CASALE BRINDISI ROSSO (rood) € 4,00
- RED BRINDISI (rood) € 7,00 (2 liter-fles RED BRINDISI € 13,50)
- PRIMITIVO DEL SALENTO SALOME' (rood) € 8,50
- INVIDIA - SALENTO BIANCO (wit) € 7,00
- TINAIA SALICE SALENTINO (wit) € 7,50
- CHARDONNAY CLASSIC (wit) € 8,00
Van het zomerassortiment hebben we nog een aantal frisse roséwijnen:
- AVARIZIA - SALENTO ROSATO (rosé) € 7,00 (i.p.v. € 7,95)
- IL CHIOSTRO ROSATO (rosé) € 5,00 (i.p.v. 5,75)

NIEUWS IV  


‘Wijn drinken past binnen een gezonde levensstijl’

Woerden, 30 juli 2009 - Nadat het Productschap Wijn begin dit voorjaar liet weten dat er geen recessie te bespeuren is in de aankoop van wijn, volgens marktonderzoek door GfK en Trendbox BV, maakt het nu bekend dat het gebruik van wijn is onderzocht en gepubliceerd in de brochure ‘Wijn en Gezondheid’.

Een selectie van de marktgegevens op dit moment
- De gemiddelde wijnconsumptie is gelijk gebleven. Men drinkt 21,6 liter per hoofd van de bevolking per jaar (2008).
- De wijnverkoop voor thuisgebruik is gestegen. Daarnaast heeft de consument gemiddeld meer geld per fles wijn uitgegeven.
- Bij thuisgebruik is rode wijn nog steeds het populairst. Als wijn buitenshuis wordt gedronken, bijvoorbeeld bij vrienden/kennissen of in de horeca, zijn witte en roséwijnen populairder.
- Twee van de drie verkochte flessen wijn zijn afkomstig uit Europa. Franse wijnen worden nog steeds het meest verkocht, op de voet gevolgd door wijnen uit Italië. Zuid-Afrika, Duitsland, Spanje, Chili en Australië volgen. Argentinië en Duitsland zijn de landen in opkomst.

Adviezen voor de wijndrinker
De brochure ‘Wijn en Gezondheid’ meldt: wijn past binnen een gezonde levensstijl, als u regelmatig met mate drinkt. Voor een volwassen vrouw betekent dat één tot twee glazen per dag en voor een volwassen man twee tot drie glazen. Dan profiteert u optimaal van de positieve kanten van wijn en blijven de negatieve effecten zo klein mogelijk. Instanties als Stichting Voedingscentrum Nederland adviseren om één of twee dagen per week geen alcohol te drinken, om gewenning te voorkomen. De adviezen voor matige en verantwoorde alcoholconsumptie gaan uit van de ‘gemiddelde consument’. Maar wie is er gemiddeld? Dat is moeilijk vast te stellen. Luister daarom altijd goed naar de signalen van uw eigen lichaam. Wijn drinken alleen is bovendien niet genoeg, u dient ook verstandig te eten. Dus voldoende groente, fruit en vis en weinig verzadigde vetten. Zorg daarnaast voor voldoende lichaamsbeweging, minimaal een half uur (fietsen of wandelen) per dag.

Voor- en nadelen van wijn drinken
Als u wijn op een verantwoorde manier drinkt zijn de voordelen:
- het vermindert de kans op hart- en vaatziekten;
- het vermindert de kans op gal- en nierstenen;
- het vermindert de kans op diabetes;
- het heeft positief effect op de hersenen, zorgt voor ontspanning, meer creativiteit en zelfvertrouwen;
- het vermindert de kans op dementie.

Maar er zijn ook nadelen verbonden aan wijn, in het bijzonder als er sprake is van te veel alcohol drinken. Zo verhoogt het de kans op ziektes. In veel gevallen gaat het om een combinatie van alcohol en roken. Ook kan te veel alcohol leiden tot alcoholverslaving. Het is moeilijk om van die verslaving af te komen. Verder is bekend dat alcohol niet goed is voor kinderen en zwangere vrouwen. En gebruik het niet in het verkeer, op het werk, in combinatie met medicijnen of tijdens het sporten. Denk ten slotte aan het aantal calorieën dat u per dag in mag nemen. Een glas wijn bevat ongeveer 82 calorieën (kcal) - droog wit (67 kcal), droog rosé (66), rood (82) en zoet (96). Per dag heeft een volwassen vrouw 2.000 kcal nodig en een volwassen man 2.500 kcal. Houd daar rekening mee bij het samenstellen van uw dagmenu.

Meer weten? De brochure ‘Wijn en Gezondheid’ (pdf) kunt u bij SMAAK VAN PUGLIA aanvragen door een mail te sturen naar gezondheid@smaakvanpuglia.nl.

NIEUWS III  


Zomerwijnproeverijen SMAAK VAN PUGLIA sfeervol en succesvol

Woerden, 29 juli 2009 - Tijdens de sfeervolle zomerwijnproeverijen begin juli heeft SMAAK VAN PUGLIA acht verschillende wijnen laten proeven, specifieker: vijf witte wijnen, twee roséwijnen en een koud te drinken rode wijn. Meest enthousiast en eveneens best beoordeeld waren de proeverijdeelnemers over (in het segment wit) de Tinaia Salice Salentino (niet voor niets ook al langer in de top vijf van onze best lopende wijnen), (rosé) de Galatea Rosato en (rode wijn) de Tere Al Sole Negroamaro. Die wijnen zijn ook weer besteld bij de wijnhuizen voor het eerstvolgende transport eind augustus. Begin september is het assortiment weer compleet - en aangevuld met nieuwe wijnsoorten. Nabestellingen van tijdelijk uitverkochte wijnen zullen dan worden uitgeleverd.

NIEUWS II 


Wijn proeven op zaterdag 4 of zondag 5 juli

Woerden, 3 juni 2009 - Op zaterdag 4 en zondag 5 juli organiseert SMAAK VAN PUGLIA een zomerwijnproeverij. Die staat in het teken van witte wijn en rosé. Op beide dagen ontvangen wij twee keer maximaal 30 mensen op het distributiepunt (Havenstraat 59-A in Woerden), die acht wijnen kunnen proeven. Daarbij vertellen we iets over de wijnen, de manier van proeven en de streek waar de wijnen vandaan komen. Voor de deelnemers aan de proeverijen hebben wij een speciale kortingsactie: lever na afloop de bestellijst in, dan ontvangt u elke 12e fles voor de helft van de prijs (bestelt u verschillende soorten, dan betekent de korting de helft van de gemiddelde flessenprijs). Aanmelden voor een van de proeverijen is eenvoudig, via een mail naar wijnproeverij@smaakvanpuglia.nl, voorzien van uw naam en het aantal personen - kent u andere wijnliefhebbers, dan kunt u deze uitnodiging doormailen. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging van de aanmelding. Mocht de interesse onverhoopt te veel zijn, vol is vol, dan laten we dat weten. De zomerwijnproeverijen op 4 en 5 juli starten om 15.30 en duren tot 17.30 uur. Op de homepage kunt u meer lezen over de wijnen, daar vindt u ook de principes van de wijnproeverij.


NIEUWS I 


Wijnproeverij - opening SMAAK VAN PUGLIA - op 2e Paasdag

Woerden, 15 april 2009 - Onder grote belangstelling is 2e Paasdag maandag 13 april het nieuwe distributiepunt van SMAAK VAN PUGLIA geopend. Ruim 120 mensen maar liefst wisten de weg naar de wijnproeverij te vinden. SMAAK VAN PUGLIA bedankt de bezoekers voor de belangstelling. Onderstaand vindt u een kleine sfeerimpressie.Elf wijnen
De volgende wijnen zijn tijdens deze proeverij geproefd:

- PIGNICEDDA BIANCO SALENTO (BRANCASI wit)
- IL SOFFIO BIANCO SALENTO (BRANCASI wit) 
- TERE AL SOLE ROSATO (ANGELINI/DP rosé)
- AVARIZIA – SALENTO ROSATO (I 7 VIZI rosé) 
- NOTTURNO MALVASIA SALENTO (BRANCASI rood)
- NEGROAMARO DEL SALENTO (BRANCASI rood)
- SALENTO PRIMITIVO (DUE PALME rood)
- IRA – SALENTO ROSSO (I 7 VIZI rood)
- LUSSURIA – SALENTO NEGROAMARO (I 7 VIZI rood)
- GOLA – SALENTO PRIMITIVO (I 7 VIZI rood)
- ACCIDIA – SALICE SALENTINO ROSSO (I 7 VIZI rood)


Volgende proeverij
De eerstvolgende (zomer)proeverij staat gepland op zaterdag 4 & zondag 5 juli (inschrijving noodzakelijk, informatie volgt) van 15.30 tot 17.30 uur, vlak voor de grote vakantie. Dit evenement zal in het teken staan van rosé- en witte wijn.
[VERLEDEN]

APRIL 2009

WEEK 16:
- maandag 13 april (2e Paasdag) "Officiële Start SMAAK VAN PUGLIA"met
wijnproeverij, opening distributiepunt en lancering website.